fbpx

W ochronie wątroby i trzustki bydła

Krowy karmione paszą wysokoenergetyczną i wysokobiałkową potrzebują większej uwagi i wsparcia regulacji pracy wątroby i trzustki.

W nowoczesnej hodowli bydła mlecznego, producenci borykają się z problemem zbyt krótkiego okresu użytkowania krowy. Jedną z głównych przyczyn tego zjawiska jest żywienie zwierząt paszą wysokoenergetyczną i wysokobiałkową. Aby nie zmieniać dawki pokarmowej i wydłużyć okres użytkowania, warto wspomóc organizm zwierzęcia w regulacji czynności wątroby oraz trzustki.

Baner Syngenta

Wątroba i trzustka to narządy, które przez pełnione funkcje detoksykacyjne, metaboliczne, filtracyjne, magazynujące oraz trawienne w głównej mierze stanowią o prawidłowym procesie hodowli. W przypadkach dużego obciążenia tych organów poprzez żywienie, intensywny cykl hodowlany czy antybiotykoterapię dochodzi do zaburzeń, sprzyjających wystąpieniu syndromu zwyrodnienia wątroby, co niejednokrotnie prowadzi do skrócenia okresu użytkowania zwierzęcia.
Firmy coraz częściej szukają więc rozwiązań, które chronią i wspomagają pracę wątroby i trzustki. Produkty takie wzmacniają detoksykacyjną czynność wątroby, sprzyjają usuwaniu złogów i chronią przed wystąpieniem zapaleń o różnej etiologii.  

Renata Struzik, źródło: Intermag

McHale - baner
Danko baner marzec 2024
Webinarium konopie - baner
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.