W ochronie wątroby i trzustki bydła

Krowy karmione paszą wysokoenergetyczną i wysokobiałkową potrzebują większej uwagi i wsparcia regulacji pracy wątroby i trzustki.

W nowoczesnej hodowli bydła mlecznego, producenci borykają się z problemem zbyt krótkiego okresu użytkowania krowy. Jedną z głównych przyczyn tego zjawiska jest żywienie zwierząt paszą wysokoenergetyczną i wysokobiałkową. Aby nie zmieniać dawki pokarmowej i wydłużyć okres użytkowania, warto wspomóc organizm zwierzęcia w regulacji czynności wątroby oraz trzustki.

Wątroba i trzustka to narządy, które przez pełnione funkcje detoksykacyjne, metaboliczne, filtracyjne, magazynujące oraz trawienne w głównej mierze stanowią o prawidłowym procesie hodowli. W przypadkach dużego obciążenia tych organów poprzez żywienie, intensywny cykl hodowlany czy antybiotykoterapię dochodzi do zaburzeń, sprzyjających wystąpieniu syndromu zwyrodnienia wątroby, co niejednokrotnie prowadzi do skrócenia okresu użytkowania zwierzęcia.
Firmy coraz częściej szukają więc rozwiązań, które chronią i wspomagają pracę wątroby i trzustki. Produkty takie wzmacniają detoksykacyjną czynność wątroby, sprzyjają usuwaniu złogów i chronią przed wystąpieniem zapaleń o różnej etiologii.  

Renata Struzik, źródło: Intermag