W miodowej atmosferze

0
1433

Z Jackiem Nowakiem (na zdjęciu), właścicielem Pasieki ,,Barć w Kamiannej, (powiat nowosądecki, województwo małopolskie) rozmawia Wojciech Petera.

Czy tegoroczne “miodowe żniwa” były udane?
-Sezon pszczelarski 2006r dla naszego terenu był udany, mimo że wiosna była późna w związku z czym były mniejsze zbiory miodu rzepakowego, mniszkowego. Były stosunkowe spore straty w pogłowiu pszczół, które jednak w następnych miesiącach zostały szybko odrobione W naszych pasiekach odnotowaliśmy większe zbiory miodu lipowego, mniej gryczanego. Natomiast zbiory miodu spadziowego były bardzo dobre. Najgorzej wypadł miód wrzosowy-susza sprawiła , że praktycznie go nie było. Produkcja matek pszczelich , którą należy zaliczyć również do “zbiorów’ była dobra, ponad przeciętną.
Jak duże jest w naszym kraju zainteresowanie pszczelimi wyrobami?
-Zainteresowanie produktami pszczelimi utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie z tendencją wzrostową. Zwłaszcza w przypadku prowadzonych działań informacyjnych(pogadanki, pokazy, imprezy itp), które prowadzimy stale w stosunku do ludzi odwiedzających nasze gospodarstwo (turyści , wczasowicze, goście)Przez co zyskujemy sporo “zjadaczy miodu” i sympatyków pszczelarstwa.
Czy trudno obecnie być pszczelarzem?
-Pszczelarstwo jako zawód jest atrakcyjne, niesie dużo radości i satysfakcji. Proza zawodu to jednak spore kłopoty związane z fanaberiami naszego klimatu, są lata dobre i gorsze. Koniecznością więc jest wielorakość produkcji pasiecznej – produkcja miodów, produkcja matek pszczelich, innych produktów pszczelich jak pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele, wosk pszczeli, itp. Konfekcjonowanie tych produktów i przetwarzanie np. wosk na świece, w twórczość kosmetyków lub nawet paraleków na bazie propolisu i innych, a ile to możliwe sprzedaż bezpośrednia. Atrakcyjność pszczelarstwa dla młodych ludzi jako zawodu jest mała i raczej traktowana jest jako hobby lub zajęcie dodatkowe. W skali kraju zawodowych pszczelarzy jest około 4% , biorąc pod uwagę wszystkich zajmujących się pszczołami.
Jakie rodzaje miodu Pan produkuje i co jeszcze oferuje w swojej pasiece?
– W naszej pasiece głównym miodem jaki pozyskujemy od pszczół to miód spadziowy z drzew szpilkowych, ale pozyskujemy również miód mniszkowy, rzepakowy, akacjowy, lipowy, z białej koniczyny, gryczany, wrzosowy i wielokwiatowy. Produkujemy wyroby woskowe, kosmetyki, paraleki, matki pszczele. Prowadzimy dydaktykę(praktyki studenckie), pełną informację o walorach produktów pszczelich oraz organizujemy wczasy w atmosferze “miodowej” – dysponujemy komfortowymi i tanimi pokojami gościnnymi.
Czy miód w sprzedaży detalicznej jest kontrolowany pod względem jakościowym i prawidłowości oznakowania?
-Miód jak każdy produkt spożywczy podlega ścisłej kontroli prowadzonej przez Inspekcje Weterynaryjną , Sanepid i Kontrole Jakości, a oprócz tego największym “kontrolerem” jest odbiorca, który wróci gdy się przekona o dobrej jakości produktu.
Jak prawidłowo powinien być oznakowany miód przeznaczony do sprzedaży?
-Miód powinien być oznakowany zgodnie z wymogiem Rozporządzenia MRiRW z dn. 03.10.2003r. i zawierać dokładny adres producenta, rodzaj miodu, datę rozlewu i ważności, masę netto, nr Inspekcji Weterynaryjnej, która czuwa nad rozlewem oraz normy jakim ma odpowiadać miód, w tym przypadku powyższe rozporządzenie.
Na jakich zasadach w naszym kraju odbywa się dystrybucja produktów pszczelich?
-Miód u nas sprzedawany jest w sporej części bezpośrednio do konsumentów a oprócz tego są firmy, hurtownie, które prowadzą skup, rozlew i sprzedaż.
Czy polskim pszczelarzom zagrażają importowane z krajów trzecich między innymi z Chin tanie miody?
-Miody importowane na pewno zabierają pewną część konsumentów, przemawia za tym niska cena. Produkcja dobrego miodu w warunkach Polski jest wyższa aniżeli miodów importowanych, jednak wartość naszych miodów jest konkurencją dla importu. Ważne aby miody importowane były precyzyjnie oznakowane, a przede wszystkim oznaczony był kraj pochodzenia.
Jak odróżnić dobry miód od ,,podrasowanego”?
-Miód pszczeli odróżnić od “podrasowanego” jest trudno w domowych warunkach, dlatego najlepiej kupować u sprawdzonego pszczelarza. Miody gatunkowe również dają większą gwarancję dobrej jakości.
Jak ocenia się jakość miodu?
-Jakość miodu ocenia się organoleptycznie :smak, barwa, konsystencja oraz badaniem laboratoryjnym.
Jakie muszą być spełnione wymagania, aby importować miód z krajów trzecich?
-Nie importuję miodu wiec ten temat jest mi obcy, ale sądzę że miód importowany powinien spełniać te same normy które dotyczą polskich miodów, a sprowadzający powinien mieć odpowiednie warunki do transportu jak i rozlewu miodu. Miód importowany na pewno powinien przejść taką samą drogę kontroli jaka jest wymagana od polskich producentów. Na pewno powinien też na etykiecie być dokładnie określony kraj pochodzenia.
Czego, jako pszczelarz, życzyłby Pań sobie w 2007 roku?
-W 2007 roku życzyłbym sobie jak i inny polskim pszczelarzom silnych i zdrowych rodzin pszczelich, dużo dobrze sprzedanego miodu, a wszystkim innym dużo miodu w życiu (dosłownie i w przenośni).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności