fbpx

W łyżce stołowej gleby jest więcej organizmów żywych niż ludzi na Ziemi. 5 grudnia Światowy Dzień Gleby

Zdrowe gleby są niezbędne dla bezpieczeństwa żywnościowego, odżywiania, działań na rzecz klimatu, bioróżnorodności i środków do życia. Przytaczamy kilka ciekawostek o glebie

Czy wiesz, że

  • 95% naszej żywności pochodzi z gleby.
  • 33% gleb ulega degradacji.
  • Wyprodukowanie zaledwie 2-3 cm gleby może zająć nawet 1000 lat.
  • Gleby dostarczają 15 z 18 naturalnie występujących pierwiastków chemicznych niezbędnych dla roślin.
  • W łyżce stołowej gleby jest więcej organizmów żywych niż ludzi na Ziemi.
  • W ciągu ostatnich 70 lat poziom witamin i składników odżywczych w żywności drastycznie spadł. 2 miliardy ludzi na całym świecie cierpi na niedobór mikroelementów, znany jako ukryty głód.
  • Produkcja rolna będzie musiała wzrosnąć o 60%, aby zaspokoić światowe zapotrzebowanie na żywność w 2050 roku.
  • Do 58% więcej żywności można by wyprodukować dzięki zrównoważonemu zarządzaniu glebą.
  • Prawie połowę naszych odpadów domowych można by kompostować, aby odżywić glebę.

Obchody Światowego Dnia Gleby

Podczas światowych obchodów Światowego Dnia Gleby 2024 Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podkreśliła dziś kluczową potrzebę dokładnych danych i informacji o glebie, aby zrozumieć jej właściwości i wspierać świadome podejmowanie decyzji w zakresie zrównoważonego zarządzania glebą w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego.

– Na całym świecie 1,6 miliarda hektarów ziemi jest zdegradowanych z powodu działalności człowieka, przy czym ponad 60 procent tych szkód występuje na cennych gruntach uprawnych i pastwiskach. Aby odwrócić ten trend, potrzebujemy zrównoważonego zarządzania glebą w oparciu o dokładne dane i informacje o glebie, aby podejmować świadome decyzje – powiedział dyrektor generalny FAO QU Dongyu w swoim przemówieniu wideo otwierającym oficjalne obchody Światowego Dnia Gleby (WSD) FAO, które odbyły się w Pak Chong w Tajlandii. Po raz pierwszy wydarzenie odbyło się poza siedzibą główną FAO.

Pomiary i interpretacja

Dane dotyczące gleby dostarczają surowych pomiarów fizycznych, chemicznych i biologicznych właściwości gleby, podczas gdy informacje o glebie oferują zinterpretowane i zsyntetyzowane dane do praktycznych zastosowań i kształtowania polityki.

Dokładne dane i informacje dotyczące gleby mogą umożliwić zrównoważone zarządzanie glebą i skuteczną sekwestrację węgla, przy czym gleby pochłaniają do 2 gigaton CO2 rocznie. Dostarczanie większej ilości danych i informacji na temat gleb, wśród innych informacji specyficznych dla danego miejsca, umożliwia rolnikom skuteczniejsze wykorzystanie nawozów, potencjalnie poprawiając wydajność składników odżywczych upraw — szczególnie azotu — o 30 procent na całym świecie.

Zdrowe gleby są niezbędne dla bezpieczeństwa żywnościowego, odżywiania, działań na rzecz klimatu, bioróżnorodności i środków do życia. Jednak każdego roku świat traci miliardy ton wierzchniej warstwy gleby z powodu samej erozji, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia gleby. Zasolenie, zanieczyszczenie, zagęszczenie i kryzys klimatyczny również zagrażają glebom w czasach, gdy setki milionów ludzi na całym świecie cierpi głód, a miliardy są zagrożone niedoborem żywności.

Współpracując z partnerami w ramach kluczowych inicjatyw, takich jak Global Soil Partnership, Global Soil Laboratory Network i Vision for Adapted Crops and Soils Initiative, FAO promuje nowe technologie glebowe, takie jak czujniki glebowe, mapowanie cyfrowe i duże zbiory danych, aby dostarczać kluczowe informacje o glebie bezpośrednio rolnikom, naukowcom i decydentom.

Do tej pory Global Soil Partnership FAO przeszkoliło ponad 1900 krajowych ekspertów za pośrednictwem swojej Międzynarodowej Sieci Instytucji Informacji o Glebie (INSII) składającej się ze 122 krajowych instytucji.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.