Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej całkowita powierzchnia gruntów rolnych w Unii Europejskiej powinna w 2031 roku spaść do 160,5 mln hektarów, podczas gdy jeszcze w 2018 roku wartość ta wynosiła 175 mln ha.
Zdaniem ekspertów KE zmniejszenie to wynika z niższych plonów, co sprawia, że produkcja na gruntach marginalnych jest mniej atrakcyjna, w połączeniu z brakiem wymiany pokoleń na odległych obszarach wiejskich oraz rywalizacją o ziemię z obszarami leśnymi i miejskimi. Przewiduje się, że w 2031 r. obszary leśne będą nadal się powiększać i przewyższać obszary rolnicze, osiągając 161,4 mln hektarów dzięki roli, jaką odgrywają w wyzwaniu klimatycznym.
– Większość spadku powierzchni gruntów rolnych będzie pochodzić z obszarów uprawnych, w szczególności zbóż. W przeciwieństwie do tego oczekuje się, że konwersja z rolnictwa konwencjonalnego na rolnictwo ekologiczne pozostanie silna w latach 2021-31. Nawet bez dodatkowego wsparcia i niewdrożonej jeszcze przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej, grunty ekologiczne mogą osiągnąć 15 proc. całkowitej powierzchni gruntów rolnych UE w 2031 roku – informuje Biuro Prasowe Komisji Europejskiej.
Według unijnych ekspertów spadek powierzchni zbóż w UE o 2,8 proc. w porównaniu z 2021 r. w połączeniu ze spadkiem plonów może przełożyć się na ograniczenie produkcji zbóż. Oczekuje się, że produkcja spadnie do 276 mln ton w 2031 r. (-2,5 proc. w porównaniu do 2021 r.). Jeśli chodzi o konsumpcję, przewiduje się, że zużycie w UE spadnie o 2,7 proc., osiągając 254,8 mln ton, w związku ze spadkiem zużycia pasz. Jeśli chodzi o handel, oczekuje się, że UE pozostanie konkurencyjna, ale stanie w obliczu silnej konkurencji prowadzącej do zmniejszenia udziałów w rynku.
Jeśli chodzi o rośliny wysokobiałkowe, przewiduje się, że obszar przeznaczony do tego celu wzrośnie o 19 proc. w okresie objętym prognozą. Ponieważ uprawy te nadal cieszą się zainteresowaniem dzięki korzyściom agronomicznym i perspektywom rynkowym, przewiduje się, że plony wzrosną o 14 proc. do 2031 r. Oczekuje się, że produkcja wzrośnie znacznie o 33 proc. do 5,2 mln ton w 2031 r. Konsumpcja w UE również wzrośnie w latach 2021-31, by osiągnąć 5,6 mln ton w 2031 roku, co oznacza wzrost o 14% w porównaniu do 2021 roku.
Natomiast jeśli chodzi o rośliny oleiste, oczekuje się, że do 2031 r. powierzchnia będzie zbliżona do obecnego poziomu i wyniesie 10,7 mln ha. Osiągnie szczyt w połowie okresu prognozy, ale zacznie spadać z powodu mniejszego popytu na pasze i oleje. Produkcja w UE ma osiągnąć najwyższy poziom w 2027 r., 32,1 mln ton. Przewiduje się, że do 2031 r. spadnie do 31,2 mln ton.
Oczekuje się, że całkowita powierzchnia buraków cukrowych w UE ustabilizuje się na poziomie prawie 1,5 mln ha w 2031 r. Jeśli chodzi o produkcję cukru w UE, ma ona rosnąć powoli, ze średniej 15,5 mln ton w latach 2019-21 do 16 mln ton w 2031 r. UE przewiduje się, że konsumpcja spadnie o 0,5 proc. rocznie do 15,9 mln ton. Wiąże się to głównie z przejściem konsumentów na zdrowszą dietę.