fbpx

W latach 2021-2032 w Unii Europejskiej będzie spadać powierzchnia gruntów rolnych

Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej całkowita powierzchnia gruntów rolnych w Unii Europejskiej powinna w 2031 roku spaść do 160,5 mln hektarów, podczas gdy jeszcze w 2018 roku wartość ta wynosiła 175 mln ha.

Samasz loteria - baner

Zdaniem ekspertów KE zmniejszenie to wynika z niższych plonów, co sprawia, że ​​produkcja na gruntach marginalnych jest mniej atrakcyjna, w połączeniu z brakiem wymiany pokoleń na odległych obszarach wiejskich oraz rywalizacją o ziemię z obszarami leśnymi i miejskimi. Przewiduje się, że w 2031 r. obszary leśne będą nadal się powiększać i przewyższać obszary rolnicze, osiągając 161,4 mln hektarów dzięki roli, jaką odgrywają w wyzwaniu klimatycznym.

– Większość spadku powierzchni gruntów rolnych będzie pochodzić z obszarów uprawnych, w szczególności zbóż. W przeciwieństwie do tego oczekuje się, że konwersja z rolnictwa konwencjonalnego na rolnictwo ekologiczne pozostanie silna w latach 2021-31. Nawet bez dodatkowego wsparcia i niewdrożonej jeszcze przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej, grunty ekologiczne mogą osiągnąć 15 proc. całkowitej powierzchni gruntów rolnych UE w 2031 roku – informuje Biuro Prasowe Komisji Europejskiej.

Według unijnych ekspertów spadek powierzchni zbóż w UE o 2,8 proc. w porównaniu z 2021 r. w połączeniu ze spadkiem plonów może przełożyć się na ograniczenie produkcji zbóż. Oczekuje się, że produkcja spadnie do 276 mln ton w 2031 r. (-2,5 proc. w porównaniu do 2021 r.). Jeśli chodzi o konsumpcję, przewiduje się, że zużycie w UE spadnie o 2,7 proc., osiągając 254,8 mln ton, w związku ze spadkiem zużycia pasz. Jeśli chodzi o handel, oczekuje się, że UE pozostanie konkurencyjna, ale stanie w obliczu silnej konkurencji prowadzącej do zmniejszenia udziałów w rynku.

Syngenta - baner corner

Jeśli chodzi o rośliny wysokobiałkowe, przewiduje się, że obszar przeznaczony do tego celu wzrośnie o 19 proc. w okresie objętym prognozą. Ponieważ uprawy te nadal cieszą się zainteresowaniem dzięki korzyściom agronomicznym i perspektywom rynkowym, przewiduje się, że plony wzrosną o 14 proc. do 2031 r. Oczekuje się, że produkcja wzrośnie znacznie o 33 proc. do 5,2 mln ton w 2031 r. Konsumpcja w UE również wzrośnie w latach 2021-31, by osiągnąć 5,6 mln ton w 2031 roku, co oznacza wzrost o 14% w porównaniu do 2021 roku.

Natomiast jeśli chodzi o rośliny oleiste, oczekuje się, że do 2031 r. powierzchnia będzie zbliżona do obecnego poziomu i wyniesie 10,7 mln ha. Osiągnie szczyt w połowie okresu prognozy, ale zacznie spadać z powodu mniejszego popytu na pasze i oleje. Produkcja w UE ma osiągnąć najwyższy poziom w 2027 r., 32,1 mln ton. Przewiduje się, że do 2031 r. spadnie do 31,2 mln ton.

Oczekuje się, że całkowita powierzchnia buraków cukrowych w UE ustabilizuje się na poziomie prawie 1,5 mln ha w 2031 r. Jeśli chodzi o produkcję cukru w ​​UE, ma ona rosnąć powoli, ze średniej 15,5 mln ton w latach 2019-21 do 16 mln ton w 2031 r. UE przewiduje się, że konsumpcja spadnie o 0,5 proc. rocznie do 15,9 mln ton. Wiąże się to głównie z przejściem konsumentów na zdrowszą dietę.

Agromix baner gif

Baner Bayer Conviso one
Baner Danko Alegoria
Baner webinarium konopie
Baner agroshow

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.