W jakości siła

W dniach 3-4 listopada, w Wietnamie, Komisja Europejska (DG Agri) przeprowadziła szereg działań o charakterze informacyjnym i promocyjnym w ramach programu „Taste of Europe”, którego jednym z kluczowych elementów jest organizacja Misji Wysokiego Szczebla na wybranych rynkach Państw Trzecich.

Spotkania miały na celu wymianę doświadczeń z zakresu produkcji rolno-spożywczej i budowanie długofalowej relacji między Unią Europejską a Wietnamem, m.in. w kontekście Umowy o Wolnym Handlu, której wejście w życie zapowiadane jest na przełom 2017 i 2018 roku. Wśród unijnych organizacji branżowych obecna była również Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG), która zaprezentowała walory polskiego i europejskiego drobiu oraz doskonałe dania z gęsiny.

KRD-IG, jako jedyny przedstawiciel polskiej, a zarazem jeden z nielicznych reprezentantów europejskiej branży drobiarskiej, została zaproszona do udziału w delegacji towarzyszącej misji Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Phila Hogana w Wietnamie, Singapurze i Indonezji w dniach 2-9 listopada 2016 r. Pierwszą część wizyty zaplanowano w Wietnamie, podczas której Dyrektor Generalny KRD-IG Łukasz Dominiak, m.in. popularyzował wysoką jakość oraz bezpieczeństwo drobiu wyprodukowanego w ramach krajowego Systemu Jakości QAFP.

W trakcie spotkania z przedstawicielami branży na rynku wietnamskim, Łukasz Dominiak przedstawił m.in. założenia kampanii „Europejski drób – w jakości siła”, która została rozpoczęta przez KRD-IG w dniu 9 lutego br. Szczególną uwagę poświęcono jakości QAFP oraz wysokim standardom produkcji mięsa drobiowego w UE, które przekładają się m.in. na jego walory smakowe. W ramach udziału w misji, zorganizowano również pokazy kulinarne w Hanoi i Ho Chi Minh City. Tamtejsi szefowie kuchni pod przewodnictwem obecnego w Wietnamie Artura Moroza, zaprezentowali możliwości wykorzystania tradycyjnych polskich produktów, przygotowując specjalne dania dla zaproszonych gości. Szczególną uwagę poświęcono gęsinie, która zagości na naszych stołach w dniu św. Marcina, tj. 11 listopada. Smak mięsa został podkreślony poprzez dobór odpowiednich dodatków, m.in. czerwonej kapusty, pieczonych jabłek oraz sosu żurawinowego. Przed rozpoczęciem degustacji, Dyrektor KRD-IG wręczył Komisarzowi Philowi Hoganowi maskotkę w kształcie białej gęsi, będącą symbolem obecności polskiego i europejskiego drobiu na rynku wietnamskim. Przedstawiciele Komisji Europejskiej nie kryli wrażenia jakie zrobił na nich pokaz i efektowny sposób prezentacji potraw.

Jesteśmy zaszczyceni, że do elitarnego grona organizacji i firm europejskich uczestniczących w misji, zaproszona została również Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, jako główny promotor unijnej branży drobiarskiej. Z tej okazji, zostaliśmy również poproszeni o przedstawienie walorów europejskiego drobiu podczas seminariów oraz pokazów kulinarnych. Jest to dla nas duże wyróżnienie, gdyż nie każdy sektor ma szansę być w pełni zaprezentowany, chociażby ze względu na ograniczenia czasowe takiego wyjazdu. Polska już od wielu lat doceniana jest za wysokiej jakości produkty drobiowe, które znane są nie tylko na rynku wspólnotowym, ale również w Azji, dlatego też podczas tej wizyty postanowiliśmy zwrócić uwagę na mniej popularne gatunki drobiu, w tym polską gęsinę, co spotkało się z ogromną sympatią i zainteresowaniem zarówno ze strony samego Komisarza Phila Hogana, jak i uczestników spotkań reprezentujących stronę wietnamską – informuje Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Po zakończeniu wizyty w Wietnamie przedstawiciele Komisji Europejskiej wraz z uczestnikami misji udała się do Singapuru i Indonezji, gdzie kontynuowane będą działania mające na celu zacieśnianie relacji pomiędzy tymi krajami a państwami członkowskimi.

Źródło: KRD