Amerykański Departament Rolnictwa podniósł prognozy globalnej produkcji wieprzowiny o 3 proc. w stosunku do prognozy z października. Wynosi ona obecnie 114 mln ton, a za wzrost odpowiada przede wszystkim wyższa produkcja w Chinach.
Popyt na wieprzowinę w Chinach ma wzrosnąć przede wszystkim ze względu na poluzowanie w Państwie Środka ograniczeń związanych z pandemią.
Wg raportu USDA globalny eksport wieprzowiny w 2023 roku ma być o 2 proc. wyższy w porównaniu do prognoz z października i ma wynieść 10,7 mln ton ze względu na rosnący eksport z Unii Europejskiej, Brazylii i USA na rynki azjatyckie.
– Korekty w górę importu z Chin i Filipin z nawiązką zrekompensują spadek w Stanach Zjednoczonych. Prognozuje się, że import z Filipin będzie wyższy, ponieważ obniżone cła importowe na wieprzowinę zostaną przedłużone do 2023 r. Afrykański pomór świń nadal hamuje produkcję na Filipinach, zwiększając popyt na importowane mięso – informuje The Pig Site.