USA zatwierdzą genetycznie modyfikowane świnie do produkcji żywności i leków?

0
308
fot. Christina Abken, unsplash.com

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) może zatwierdzić genetycznie zmodyfikowane świnie do wykorzystania jako żywność i produkty medyczne.

Świnia została poddana modyfikacji genetycznej, aby usunąć cukier znajdujący się na powierzchni komórek wielu zwierząt. Cukier zwany alfa-gal może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. Substancja jest stosowana w wielu produktach, w tym w lekach, żywności i kosmetykach.

Amerykańską firmą stojącą za przedsięwzięciem jest United Therapeutics Corporation. Planuje ona opracować produkty medyczne, m.in. leki rozrzedzające krew, które nie będą wywoływać reakcji alergicznych.

Istnieją również plany, aby świnia zwana GalSafe była sprzedawana jako żywność, jednak nie wiemy jeszcze, kiedy miałoby to nastąpić; mięso ze świń zmodyfikowanych genetycznie nie było jeszcze testowane na alergikach.

FDA stwierdziła, że ​​nie zbadała bezpieczeństwa żywności specyficznej dla alergii, ponieważ wniosek firmy o zgodę nie zawierał danych dotyczących zapobiegania takim reakcjom.

United Therapeutics nie opisało dokładnego procesu, którego użyło do modyfikacji genetycznej zwierzęcia. Świnia została wyprodukowana przez usunięcie genu odpowiedzialnego za produkcję cukru i dodanie innego, który służy jako marker usuniętego genu.

Obecnie na farmie w stanie Iowa jest około 25 świń GalSafe.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności