fbpx

USA zatwierdzą genetycznie modyfikowane świnie do produkcji żywności i leków?

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) może zatwierdzić genetycznie zmodyfikowane świnie do wykorzystania jako żywność i produkty medyczne.

Świnia została poddana modyfikacji genetycznej, aby usunąć cukier znajdujący się na powierzchni komórek wielu zwierząt. Cukier zwany alfa-gal może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. Substancja jest stosowana w wielu produktach, w tym w lekach, żywności i kosmetykach.

Amerykańską firmą stojącą za przedsięwzięciem jest United Therapeutics Corporation. Planuje ona opracować produkty medyczne, m.in. leki rozrzedzające krew, które nie będą wywoływać reakcji alergicznych.

Istnieją również plany, aby świnia zwana GalSafe była sprzedawana jako żywność, jednak nie wiemy jeszcze, kiedy miałoby to nastąpić; mięso ze świń zmodyfikowanych genetycznie nie było jeszcze testowane na alergikach.

FDA stwierdziła, że ​​nie zbadała bezpieczeństwa żywności specyficznej dla alergii, ponieważ wniosek firmy o zgodę nie zawierał danych dotyczących zapobiegania takim reakcjom.

United Therapeutics nie opisało dokładnego procesu, którego użyło do modyfikacji genetycznej zwierzęcia. Świnia została wyprodukowana przez usunięcie genu odpowiedzialnego za produkcję cukru i dodanie innego, który służy jako marker usuniętego genu.

Obecnie na farmie w stanie Iowa jest około 25 świń GalSafe.

 

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.