Uprawy ozime w dobrym stanie pomimo zimowych epizodów

Dobrze rozkrzewiony jęczmień ozimy

Zima obeszła się w tym roku na ogół łaskawie z oziminami, jednak ciepła i mokra jesień oraz w gruncie rzeczy niezbyt mroźna zima doprowadziły do zwiększonej presji chorób grzybowych. Większe nasilenie można zaobserwować na plantacjach sianych terminowo, które wytworzyły większą biomasę. Istnieje bardzo duża presja mączniaka prawdziwego na wszystkich zbożach, zwłaszcza tych dobrze rozkrzewionych i o zbyt dużej obsadzie roślin.

Po cieplejszym niż zwykle grudniu i pierwszej dekadzie stycznia nastąpiła nagła zmiana warunków pogodowych, która zaowocowała znacznym spadkiem temperatur. Lokalnie mróz sięgał nawet -23⁰C. Następnie po krótkiej odwilży mieliśmy znów do czynienia z minusowymi temperaturami, które trwały do połowy lutego. Po czym zaobserwowaliśmy wprost odwrotną sytuację i w ostatniej dekadzie lutego było wyjątkowo ciepło.

Jęczmień ozimy porażony mączniakiem

Temperatury były na poziomie nawet 20⁰C. W większości kraju  mroźne okresy w pierwszych dwóch miesiącach 2021 poprzedzone były opadami śniegu, które zapewniły odpowiednią ochronę przed poważnymi uszkodzeniami roślin. Łączne opady w okresie zimowym były około średniej wieloletniej. Wyjątek stanowiły północno-wschodnie i wschodnie regiony Polski. W tych miejscach ilość wody była znacząco powyżej średniej. Takie warunki atmosferyczne skutkują odpowiednim poziomem wilgotności gleby w całym kraju. Wstępne raporty terenowe wskazują  na ogólnie dobre warunki upraw ozimych.

Jęczmień ozimy porażony pałecznicą

Należy pamiętać o dokrzewieniu późno posianych zbóż. W głównej mierze taka sytuacja miała miejsce w przypadku pszenicy ozimej. Dla tych plantacji stosujmy formy azotu szybciej przyswajalne dla roślin. W sytuacji gdy mamy plantację o odpowiednim poziomie rozkrzewień pierwszą dawką  azotu regulujemy docelową liczbę źdźbeł kłosonośnych. Za optymalną przyjmuje się obsadę 600-800 kłosów/m2.

Pałecznica w pszenżycie ozimym

Jednak ciepła i mokra jesień oraz w gruncie rzeczy niezbyt mroźna zima doprowadziły do zwiększonej presji chorób grzybowych. Większe nasilenie można zaobserwować na plantacjach sianych terminowo, które wytworzyły większą biomasę. Istnieje bardzo duża presja mączniaka prawdziwego na wszystkich zbożach zwłaszcza tych dobrze rozkrzewionych i o zbyt dużej obsadzie roślin/m2. Warunki atmosferyczne, które mieliśmy zimą bardzo wpłynęły na presję pleśni śniegowej zbóż i traw zwłaszcza na regionach z długo zalegająca warstwą śniegu. Były i cały czas są odpowiednie warunki do występowania i rozwoju pałecznicy zbóż i traw.

Pszenica ozima. Zdrowa i dobrze rozkrzewiona plantacja

Choroba ta wywołana jest poprzez grzyby z rodzaju Typhula czyli Typhula incarnata, Typhula ishikariensis oraz Typhula phacorrhiza. Jest ona bardzo groźna, gdyż rozwija się w temperaturach od 0 do 10⁰C i cały czas są problemy z jej zidentyfikowaniem. Dlatego jak widzimy rośliny, które robią się żółte, mniejsze, nie wykazują się wigorem wiosennym, należy taką roślinę wyrwać i poszukać brązowo-pomarańczowych form przetrwalnikowych zwanych sklerocjami.

Roślina porażona pałecznicą

Przyjmują one formy kuliste  ok. 0,5 mm  i znajdują się na łodydze oraz liściach. Ze względu na podobieństwo dość często jest mylona z ziarenkami piasku. Pałecznica może również powodować objawy takie jak pleśń śniegowa. Wobec tego roślina pokrywa się biało-szarą grzybnią. Nie należy zapominać również o rdzach żółtej i brunatnej. Kolejnym zagrożeniem jest septorioza liści, która miejscami zaatakowała już jesienią. Korzystną sytuacją dla jej rozwoju jest wzrost temperatury.

Septorioza liści

Chciałbym skierować Waszą uwagę na to aby przyglądać się swoim plantacją minimum raz w tygodniu, ponieważ presja chorób w tym roku będzie duża.

Tomasz Szymański

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności