Uprawa pigwy to dobry interes

Być może już wkrótce gmina Szydłów w województwie świętokrzyskim znana będzie w całej Polsce nie tylko z produkcji smacznych śliwek, ale również z uprawy pigwy, ponieważ właśnie na jej terenie i znajdującego się po sąsiedzku powiatu buskiego ma powstać jedna z największych plantacji drzew pigwowca w Polsce. Planowane jest posadzenie około 25 tysięcy drzewek, które maja docelowo produkować 1000 ton owoców.

Nasadzenia planowane są jesienią 2016 roku, a pierwsze owoce (średnio dwa – trzy kilogramy z jednego drzewka) spodziewane są w 2018 roku. Natomiast w kolejnych latach zbiory maja być coraz większe i docelowo wynosić około 30 – 40 kilogramów z jednego drzewa. Wkrótce ma też powstać pierwsza w Polsce grupa producentów pigwy. Pierwsze spotkania w sprawie możliwości założenia sadów pigwowych, zakupu sadzonek i przynależności do grupy planowane są we wrześniu i październiku 2015 roku.

Pomysłodawca powstania w świętokrzyskim największego w Polce centrum produkcji pigwy jest Michał Cieślak, młody sadownik z gminy Pacanów w powiecie buskim gdzie już od kilku lat w swoim gospodarstwie prowadzi eksperymentalna hodowlę w tych owoców. W tej chwili na jego polach rośnie 400 drzewek już owocujących, a docelowo planowana jest plantacja składająca się z dwóch tysięcy sztuk.

– Po bardzo dobrych efektach hodowli drzew w ogrodzie oraz dużym zainteresowaniu owocami pigwy, zdecydowałem się na założenie plantacji i rozmowy biznesowe w zakresie sprzedaży tych owoców. Upraw jest prosta a drzewa żyją i owocują nawet 50 lat, wymagają ochrony, zwłaszcza przed mszycami i grzybami, standardowego nawożenia udają się na glebach średnich 3-4 klasa –mówi Michał Cieślak.

Zdaniem młodego sadownika z gminy Pacanów uprawa pigwy to może być dochodowy biznes. Dziś cena detaliczna za kolpogram pigwy wynosi 10 – 20 złotych, a odbiorem dużych partii tych owoców zainteresowani są Niemcy i Szwajcarzy.

I nie ma co się im dziwić, ponieważ owoce pigwy są bardzo zdrowe i bogate we właściwości odżywcze, zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryny i są także bogatym źródłem pektyn.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności