Uprawa mieszanki pszenicy z pszenżytem

W ostatnim cza­sie wzrosło zainteresowanie uprawą mieszanek zbóż ozimych. Plonują one lepiej niż mieszanki jare. Uprawa zbóż w mieszankach daje stabilne plony niezależnie od warunków atmosferycznych, zmien­ności glebowej i poziomu nakładów środków produkcji.

Komponenty mieszanki mogą mieć odmienne wymagania odnośnie do wzrostu i rozwoju. Warunki środowiskowe mogą być niesprzyjające dla jednego z komponen­tów, ale dla drugiego optymalne. Wówczas zajmuje on pozycję dominującą w łanie, rekompensując zniżkę plonu pierwszego komponentu. W porównaniu z czystymi za­siewami gatunków zbóż, te same gatunki w mieszance lepiej znoszą gorsze warunki agrotechniczne i siedliskowe. Rośliny mają zróżni­cowany systemom korzeniowy i zasiane w mieszankach produktywniej wykorzystują zastosowane nawozy podawane w mniejszych dawkach, dlatego polecane są do wykorzystania w systemie rolnictwa integrowanego.

Mieszanki zbóż są mniej podatne na porażenie przez choroby i uszko­dzenia spowodowane przez szkodniki. Takie uprawy rzadziej wylegają i charakteryzują się lepszą konkurencyjnością w stosunku do chwastów. Wszystko to sprzyja ograniczeniu chemicznej ochrony roślin, co ma bardzo istotne znaczenie w produkcji integrowanej, propagującej stosowanie niechemicznych me­tod uprawy. Pszenica i pszenżyto nadają się do uprawy w mieszance. Oba te gatunki mają podobny genotyp, wartość pastewną i charakteryzują się zbliżonymi wymaganiami agrotechnicznymi. Lepiej wykorzystują warunki środowiskowe, zapewniają stabilniej­szy poziom plonowania, a choroby wolniej rozprzestrzeniają się w takim łanie. Warunki uprawy ekstensywnej (zróżnicowane pod względem za­sobności w składniki pokarmowe, typu gleby, przedplonu, odczynu i kultury gleby) nie sprzy­jają produkcji pojedynczych gatunków. Wówczas mieszanki dają wyższe lub wierniejsze plony niż zasiewy jednogatunkowe. Obserwuje się duże rozbieżności w poziomie plonowania mieszanek z udziałem pszenicy i pszenżyta w poszczególnych latach. W przypadku korzystnych warunków pogodowych mieszanki dawały niższy plon, natomiast w sezonie z małą ilością opadów okazało się, że siewy mieszane uzyskały najwyższą wartość.

reklama

Z badań krajowych wynika, że na glebie kompleksu pszen­nego dobrego pszenżyto w siewie czystym plonuje znacznie lepiej niż pszenica. Mieszanka z 75-proc. udziałem pszenżyta ozimego (odmiana Bogo) plonowała na zbliżonym poziomie (5,62 t/ha) do siewu czystego tego gatunku (5,47 t/ha). Plonowaniu mieszanek sprzyjał wzrastający w nich udział pszenżyta. Natomiast plon ziarna w mieszance z 25, 50 i 75-proc. udziałem pszenicy wynosił odpowiednio 5,56, 5,21 i 4,89 t/ha i przewyższał poziomem plono­wania pszenicę uprawianą w siewie czystym (4,28 t/ha).

Największy i stabilny poziom plonów pszenżyta i pszenicy pozyskuje się na gle­bach pylastych lub gliniastych. Należą do nich gleby kompleksu pszennego dobrego i bardzo dobrego. Na glebach lekkich o zwięźlejszym podłożu, kompleksu żytniego bardzo dobrego i dobrego, będących w dobrej kulturze, można otrzymać mniejsze, ale również zadowalające plony.

Spośród wszystkich gatunków zbóż, pszenica jest najbardziej wrażliwa na kwaśny odczyn gleby, natomiast pszenżyto charakteryzuje się średnimi wymaganiami odno­śnie pH gleby. Mieszanki powinno uprawiać się na glebach lżejszych, ale o pH gleby powyżej 5,7, a na glebach zwięźlejszych powyżej 6,3. W gorszych warunkach glebo­wych mniejsze plony rekompensowane są przez wyższą zawartość białka w ziarnie.

Do uprawy mieszanki pszenicy z pszenżytem należy wybrać przedplon, który wcześnie jest zbierany z pola, co zapewni prawidłową strukturę gleby i optymalne stosunki wodno-powietrzne. Najlepszymi przedplonami są: rzepak i ziemniak (na oborniku) oraz rośliny bo­bowate drobnonasienne (wieloletnie) i bobowate grubonasienne (strączkowe) upra­wiane na nasiona.

Stanowiska po koniczynie i lucernie oraz ich mieszankach z trawami należy przygotować wcześnie, co będzie sprzyjało zgromadzeniu wody w glebie i lepsze­mu rozkładowi resztek pożniwnych. Do średnio dobrych przedplonów należy owies. Najgorszymi przedplonami dla mieszanki pszenicy z pszenżytem są zboża (oprócz owsa). Po nich mieszanki plonują niżej o 10–20% niż po przedplonach niezbożowych. Wydajność mieszanek obniża się wraz ze wzrostem udziału zbóż w zmianowaniu. W monokulturze zbożowej, na glebie kompleksu żytniego dobrego, obniżka plonu może dochodzić do 20%, a w gorszych warunkach środowiskowych, na glebie kom­pleksu żytniego słabego nawet do 35%.

Główną przyczyną obniżki plonu ziarna mieszanki uprawianej po zbożach jest większe wypadanie roślin w czasie wegetacji, gorsze krzewienie, mniejsza liczba kłosów na jednostce powierzchni, mniejsza liczba i masa ziarniaków w kłosie. Po ciągłej uprawie zbóż na tym samym polu dochodzi do pojawiania się chorób podstawy źdźbła i kompensacji chwastów.

Uprawa mieszanek zbóż ozimych stwarza dogodne warunki do uprawy między­plonów, które mogą być dodatkowym źródłem paszy dla bydła przez zakiszenie jesiennego pokosu.

Dobierając odmiany do uprawy w mieszance należy zwrócić uwagę na zbliżoną wysokość roślin, termin ich dojrzewania oraz podobne wymagania glebowe (tabela). Wyższe rośliny jednego gatunku zacieniają w łanie rośliny niższe drugiego gatunku. W celu uzyskania jak najlepszej budowy przestrzennej łanu, czyli dobrego wyrów­nania pędów kłosonośnych, należy wybierać wyższe odmiany pszenicy i niskie (pół­karłowe) odmiany pszenżyta. Do mieszanek przeznaczonych na gleby lżejsze i kwa­śniejsze, bardziej odpowiednie są odmiany tolerancyjne na gorsze warunki glebowe i nieco większy udział pszenżyta w materiale siewnym. W przypadku braku nasion zalecanych odmian można w ostateczności wysiewać inne odmiany.

Tab. 1 Przykładowy dobór odmian mieszanek zbóż ozimych

Wysiew mieszanek poleca się na dużych areałach przeznaczonych na produkcję ziarna paszowego. Ziarno pozyskane z uprawy mieszanki nadaje się wyłącznie na paszę dla zwierząt. Stanowi ważny produkt w żywieniu dro­biu i pozostałych gatunków zwierząt, głównie prosiąt i tuczników, a także przeżuwaczy. Mogą być po­dawane zwierzętom w postaci śruty lub ziarna gniecionego. O wartości pokarmowej ziarna w żywieniu zwierząt decyduje wysoka strawność, duża zawartość białka i korzystny skład aminokwasowy. Wysoka wartość paszowa wynika z mniejszej zawartości substancji antyżywieniowych, w porównaniu z ziarnem żyta, głównie alkilorezorcynoli.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI