reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Upał. Rośliny się przegrzewają, a plony zbóż i rzepaku mogą być niższe

Występujące w ostatnim czasie w wielu rejonach Polski bardzo wysokie dzienne temperatury powietrza doprowadziły do znacznego osłabienia roślin. W wielu przypadkach może to prowadzić do obniżenia plonów w uprawie zbóż, rzepaku, czy roślin korzeniowych.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

W ostatnim czasie rośliny niejednokrotnie narażone są poza stresem termicznym również na stres wodny, który pogłębia jeszcze negatywny wpływ wysokich temperatur. Pomimo występującego w niektórych rejonach lekkiego ochłodzenia nadal prognozowane są wysokie temperatury, które w znacznym stopniu pogłębią osłabienie roślin.

Przegrzanie występuje u roślin, gdy temperatura optymalna dla konkretnego gatunku przekroczona jest o około 10ºC. Wysokie temperatury prowadzą do zmian w składzie chemicznym błon, które wynikają z obniżenia ich płynności, co w pewnym stopniu chroni rośliny przed skutkami wysokiej temperatury, przesuwając do wyższej temperatury tzw. punkt przejścia fazowego lipidów. Jednak wysokie temperatury prowadzą do wzrostu przepuszczalności błon dla jonów, a w skrajnych przypadkach do ich dezintegracji.

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

W wyniku przegrzania w roślinach dochodzi do indukcji biosyntezy białek szoku cieplnego, które chronią struktury białkowe przed denaturacją oraz tworzą połączenia chelatowe z wyciekającymi z wakuoli do cytozolu jonami. Wysoka temperatura wynosząca ponad 30 ºC u zbóż skutkuje spadkiem intensywności fotosyntezy, przy jednoczesnym wzroście intensywności oddychania. Prowadzi to w konsekwencji do ograniczenia produkcji asymilatów, tym samym obniżając plon użytkowy. W trakcie długotrwałego przegrzania dochodzi do obniżenia zawartość chlorofilu. Zachodzą również procesy prowadzące do starzenia się chloroplastów, co może być wynikiem deficytu cytokinin.

reklama
Baner Sumiagro
reklama
baner bayer
reklama
Baner Samasz
reklama
baner MChale

W warunkach przegrzania roślin dochodzi również do obniżenia, a nawet zahamowania produkcji skrobi, co jest zwłaszcza obserwowane w przypadku pszenicy. Dochodzi również do ograniczenia w produkcji i transporcie cukrów, w tym przede wszystkim sacharozy. W przypadku uprawy ziemniaków przegrzanie roślin mające miejsce przez 6 dni prowadzi do zahamowania zarówno wzrostu bulw, jak i syntezy w nich skrobi.

W warunkach okresowego, niewielkiego przegrzania roślin redukcja plonu roślin uprawnych wynika często w większym stopniu z zahamowania transportu produktów fotosyntezy oraz zmian ich dystrybucji niż z obniżenia intensywności fotosyntezy. Dużą wrażliwość na przegrzanie wykazują organy generatywne. Przegrzanie roślin wpływa szczególnie na wielkość produkcji i żywotność pyłku oraz na zawiązywanie owoców i wykształcanie nasion.

Reakcja roślin na wysokie temperatury wynika między innymi z zawartości w nich wapnia, a ich ochronę przed wysokimi temperaturami można uzyskać przez ich optymalne zaopatrzenie w wapń, bowiem pierwiastek ten stabilizuje błony komórkowe. Niekiedy dochodzi do obniżenia odporności roślin na krótkotrwałe przegrzanie przy wyższej zawartości potasu w roślinach. Poza tym zbyt wysokie koncentracje azotanów w roślinach pogłębiają ich termowrażliwość.

Należy podkreślić, że stabilność błon związana jest z obecnością w komórkach różnych, niskocząsteczkowych, rozpuszczalnych substancji,  które chronią je przed uszkodzeniami wywołanymi wysoką temperaturą. Odporność roślin na przegrzanie zależy od ich ekspozycji na światło i najczęściej jest większa na świetle niż w ciemności.

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI