Unijny rynek mleka: prognoza Komisji Europejskiej na lata 2020-2030

Komisja Europejska prognozuje, że produkcja mleka w UE będzie rosła w umiarkowanym tempie 0,6% rocznie między 2020 a 2030 rokiem, czyli wolniej niż dotychczas. 

Produkcja ma być dostosowana do celów zrównoważonego rozwoju, z dłuższą żywotnością zwierząt, zwiększoną sekwestracją dwutlenku węgla i bardziej wydajnym zarządzaniem obornikiem wśród czynników mających na celu zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych na kilogram wyprodukowanego mleka do 2030 r.

Jak zaznacza KE, zmieniające się wymagania konsumentów powinny również zapewnić możliwości dla produktów mlecznych produkowane w niekonwencjonalnych systemach produkcyjnych, takich jak pastwiska, karmione bez GMO, ekologiczne.

Zdaniem ekspertów Unia Europejska pozostanie największym na świecie eksporterem produktów mleczarskich, ponieważ wzrost liczby ludności i dochodów może zwiększyć globalny popyt na produkty mleczarskie, pomimo rosnącej samowystarczalności na świecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności