Unijny eksport na plus

Pomimo, że import unijnych produktów rolno-spożywczych do Rosji został wstrzymany, od sierpnia ub.r. do lipca 2015 roku eksport tych towarów ogółem ze Wspólnoty wcale się nie zmniejszył.

Rosyjskie embargo wprowadzone przed ponad rokiem pogorszyło wyniki eksportowe owoców i warzyw oraz produktów mleczarskich. Przede wszystkim zmniejszyła się sprzedaż pełnego mleka w proszku, odtłuszczonego mleka w proszku oraz serów, w przypadku masła zanotowano wzrost eksportu. Zwiększył się natomiast wywóz mięsa z Unii Europejskiej.

Według Komisji Europejskiej, od sierpnia 2014 do lipca 2015, łączna wartość eksportu towarów rolno-spożywczych ze Wspólnoty wzrosła o 5,7% – do 127 mld 458 mln EUR w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Z kolei wartość ich wywou do Rosji zmniejszyła się z 11,0 mld EUR do 6,3 mld EUR, tj. o 43%.

Największy wzrost wartości eksportu produktów rolno-spożywczych z Unii dotyczył Stanów Zjednoczonych (+16%), Chin (+33%), Szwajcarii (+5%), Turcji (+26%) oraz Hongkongu (+19%) i Korei Południowej (+29%), gdzie eksportowaliśmy duże ilości mięsa. Wzrost wartości dotyczył także eksportu do krajów arabskich, w tym do Egiptu (+26%), Arabii Saudyjskiej (+10%) oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich (+14%).

Sporo zwiększyła się wartość wywozu unijnej wołowiny (+23%), nieznacznie drobiu (+5%), a eksport wieprzowiny utrzymał się na poziomie z poprzedniego okresu sierpień 2013/lipiec 2014, wynosząc 5,75 mld EUR. Jak zauważa FAMMU/FAPA, spadek eksportu wieprzowiny do Rosji został zaabsorbowany przez wzrost wywozu do takich krajów jak: Japonia, Korea Południowa oraz Filipiny.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności