Według Komisji Europejskiej dobre wyniki unijnego eksportu wieprzowiny i pszenicy pomogły złagodzić wyzwania handlowe związane z Covid-19 i Brexitem w pierwszych czterech miesiącach 2020 r.
Od stycznia do kwietnia wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z UE-27 wyniosła 61,9 mld euro (wzrost 4,8% w porównaniu z analogicznym okresem 2019 r.), a wartość importu wzrosła do 42,4 mld euro (wzrost o 2,3%).
W tym okresie UE odnotowała nadwyżkę w handlu produktami rolno-spożywczymi w wysokości 19,5 mld euro, co stanowi wzrost o 10% w porównaniu z pierwszymi miesiącami 2019 r. Oto jedne z głównych ustaleń zawartych w opublikowanym 23 lipca miesięcznym raporcie o handlu za okres styczeń-kwiecień 2020 r. przez Komisję Europejską.
Wyjątkowo wysoki popyt na wieprzowinę spowodował gwałtowny wzrost wartości eksportu UE do Chin, który wzrósł o 1,65 mld euro w porównaniu ze styczniem i kwietniem 2019 r. Pszenica, podroby i żywność dla niemowląt znalazły się wśród innych unijnych produktów rolno-spożywczych, których eksport znacznie wzrósł a tym okresie.