Unijna produkcja cukru najmniejsza od 40 lat!

Analitycy prognozują, że w bieżącym sezonie 2015/16 produkcja cukru w Unii Europejskiej może być najmniejsza od 40 lat.

Analitycy Rabobank oceniają, że unijna produkcja cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) może być najmniejsza od 40 lat. Wpływ na to będzie miał wyjątkowo mały areał upraw buraków cukrowych oraz prognozowany spadek ich plonowania. W pierwszym przypadku powierzchnia upraw w UE ma się zmniejszyć w sumie o 200 tysięcy hektarów, a plonowanie o 8% w porównaniu do poprzedniego roku. W związku z powyższym, w bieżącym sezonie możemy spodziewać się unijnej produkcji cukru na poziomie 15,3 mln ton. W poprzednim sezonie było to 19,3 mln ton.

Jak zauważa FAMMU/FAPA, redukcja powierzchni upraw to konsekwencja nadprodukcji w poprzednich sezonach i wysokiego przeniesienia cukru, które zmusiły producentów do ograniczenia kontraktacji. I tak, w Wielkiej Brytanii kontraktację zmniejszono o ¼, co łącznie daje produkcję w wysokości nieco poniżej miliona ton cukru, w Niemczech 3,2 mln ton (-1,2 mln ton r/r). We Francji zbiory buraków cukrowych mają być niższe o 14% dając wynik 32,6 mln ton, a wPolsce mają spaść z 13,5 mln to do 8,9 mln ton.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności