Ukraina przyjmuje coraz więcej jabłek

Ukraina stale zwiększa import jabłek. Główny powód to reeksport ich do Rosji. Ale nie tylko – w ciągu ostatnich 5 lat, Ukraińcy zwiększyli spożycie tych owoców prawie dwukrotnie.

Pomimo tak znaczącej wielkości produkcji jabłek na Ukrainie w minionym, 2014 roku, kraj ten cały czas zwiększał import jabłek. W marcu 2015 roku wielkość tego importu wzrosła o 3/4 wobec analogicznego miesiąca minionego roku. W marcu bieżącego roku wolumen importu jabłek zamknął się wielkością 14 tys. ton wobec 8 tys. ton rok wcześniej. W sumie w okresie od lipca 2014 do marca 2015 roku, Ukraińcy sprowadzili około 46 tys. ton tych owoców – to jest aż czterokrotnie więcej wobec analogicznych miesięcy rok wcześniej. Prawie 100% dostaw jabłek to import z Polski oraz z Mołdawii. Import jabłek tłumaczony jest przez lokalnych analityków wcale nie rosnącym popytem na te owoce, a reeksportem ich na rynek rosyjski.

Chociaż jeśli już o konsumpcji mowa – w okresie ostatnich pięciu lat ukraińskie spożycie tych owoców wzrosło o 45%. Według najnowszych szacunków, średniorocznie na 1 obywatela przypada konsumpcja około 16 kg jabłek, a dla porównania w roku 2010 było to około 9 kg. Pomimo tego, krajowy poziom spożycia jest obecnie o około 15% niższy niż w krajach UE, chociaż to i tak więcej, niż w roku 2010 kiedy było to o 50% mniej.

W ostatnich latach Ukraińcy zdecydowanie chętniej sięgają po jabłka – główna zasługa to przeprowadzane w ostatnich latach kampanie promujące zdrowe odżywanie i spożywanie owoców i warzyw. Ponadto, corocznie odnotowywany jest wzrost produkcji tych owoców, co bezpośrednio skutkuje około 5% obniżką cen jabłek rok do roku, a niższe ceny powodują wzrost zakupów.

Renata Struzik, za: FAMMU/FAPA