Departament Bezpieczeństwa Gospodarczego rosyjskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych uniemożliwił przywóz do Rosji z jednego kraju Ameryki Łacińskiej, ponad 20 ton mięsa z przemytu o wartości ponad 2 miliony rubli, jak podaje portal GZT.ru. Mięso zostało zamrożone w 1974 roku i cały czas było przechowywane w magazynie.
W regionie Biełgorodu rosyjskie służby zatrzymały samochód, w którym przemytnicy próbowali wwieźć do Rosji 22 tony mięsa o wartości przekraczającej 2 miliony rubli. Według wstępnych analiz, mięso zostało poddane głębokiemu zamrożeniu w 1974 roku i od tego momentu było przechowywane w magazynach jednego z krajów Ameryki Łacińskiej jako rezerwa strategiczna.
Wojny mięsne
Konflikt wokół mięsa nie jest pierwszym, w którym uczestniczy Rosja. Już w 2007 roku rosyjskim służbom udało się zapobiec importowi do Rosji 655 ton mięsa i produktów mięsnych, które nie spełniały kryteriów jakości. W połowie 2009 r. wprowadzono częściowy zakaz przywozu produktów mięsnych z Białorusi w związku z wykrywaniem zakazanych i szkodliwych substancji w produktach zwierzęcych.
Proceder przemytu 36-letniego mięsa na teren Rosji prawdopodobnie trwał od lat, a mięso transportowane było drogą morską. Mięso zakupywane w USA, Brazylii, Belgii, Kanadzie i Argentynie docierało do portu w Odessie. Stamtąd, poprzez Charków, małymi partiami dostarczane było do Biełgorodu, gdzie składowane było w magazynach przeznaczonych do czasowego przechowywania produktów. Następnie przemytnicy zaopatrywali” Moskwę i inne regiony Rosji, sprzedając to mięso na podstawie fałszywych dokumentów – ukrywając w ten sposób kraj pochodzenia produktów.
Szkodliwe, czy nie?
Dmitrij Yani z Konfederacji Stowarzyszeń Konsumentów, przyznaje na stronach GZT.ru, że konsumenci nie mogą ochronić się przed zakupem takiego mięsa. Produkty zamrożone 30 lat temu praktycznie nie różnią się niczym od tych, które “przed chwilą” zostały włożone do zamrażarki. Jedyną pociechą jest fakt, jak dodaje Dmitrij Yani, jest fakt, że są to odosobnione przypadki. Sprawę faktycznego “wieku” zatrzymanego mięsa badają biegli. Zdaniem dyrektora generalnego Instytutu Żywienia, akademika Victora Tutel’yana, obawy o szkodliwości mięsa, przechowywanego od 1974 roku, mogą być przesadzone. Według niego: “Oczywiście, termin długiego zamrożenie nie wpływa na poprawę jakości konsumenckiej mięsa. Ale nie musi stanowić zagrożenia, jeśli podczas tego okresu produkty nie zostały rozmrożone, oraz zachowano wszystkie parametry prawidłowego przechowywania, głównie odpowiednią temperaturę”.
Najważniejsza jest teraz ocena bezpieczeństwa mięsa, które w zamrożeniu było przechowywane przez wiele lat. Dotyczy to jakości nie tylko poszczególnych pobranych próbek z partii mięsa, ale całości zarekwirowanego towaru. Badania obejmą ocenę jakości białka, błonnika oraz stanu utlenienia tkanki tłuszczowej. To głównie utlenione tłuszcze zwierzęce mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia osób spożywających takie mięso. Kontrole zostaną przeprowadzone pod nadzorem rosyjskiej służby zdrowia. “Jeśli wszystkie oznaczane wskaźniki będą w granicach normy, mięso może zostać użyte jako dodatek do produkcji kiełbas i parówek”, jak uważa Victor Tutel’yan.
“