Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody chlewnej postuluje o ograniczenie uboju gospodarczego w strefach występowania wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) ze względu na to, że mięso z takiego uboju nie zawsze jest wykorzystywane na potrzeby własne gospodarstwa.
– Zdarzają się sytuacje, że takie mięso bez nadzoru weterynaryjnego trafia na rynek. Wraz z mięsem i wyrobami wieprzowymi może dochodzić do niekontrolowanego rozprzestrzeniania się wirusa ASF nawet na duże odległości. Skokowe występowanie wirusa na terenach, w których wcześniej wirus był nieobecny jest częstym zjawiskiem. Przypadki wystąpienia ASF u dzików w Czechach i na Węgrzech są tu wymownym przykładem. W Polsce przeniesienie wirusa za Wisłę prawdopodobnie miało miejsce w skutek zakażonych odpadków wieprzowych pozostawionych w miejscu dostępnym dla dzików – mówi Aleksander Dargiewicz, dyrektor zarządzający KZP – PTCH.
Zdaniem hodowców trzody chlewnej zmiana przepisów, która umożliwiłaby uboje tylko w rzeźniach zarejestrowanych i nadzorowanych przez lekarzy weterynarii – ograniczyłaby to ryzyko.
Źródło: KZP-PTCH