Polski przemysł cukrowniczy rafinuje coraz większe ilości trzcinowego cukru surowego. Rafinacja jest prowadzona w okresie między kampanijnym. W okresie marzec-sierpień br. import cukru surowego wyniósł ok. 180 tys. ton, jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Rafinacja umożliwia cukrowniom efektywniej wykorzystywać zasoby pracy i kapitału, ale równocześnie stanowi konkurencję dla produkcji cukru z buraków cukrowych.
Produkcja światowa wynosi ponad tysiąc milionów ton. Plony wynoszą od 45-90 t z ha na obszarach podrównikowych do 250 t z ha na Hawajach. Największe tereny upraw występują w krajach regionu Morza Karaibskiego, w południowo-wschodniej i wschodniej Brazylii, południowo-wschodnich Chinach, na Nizinie Gangesu, Filipinach, Jawie, w Australii na północ od Brisbane, na Hawajach, we wschodniej części RPA. Największym producentem trzciny cukrowej jest Brazylia (25% zbiorów światowych).
Wciąż, mimo konkurencji buraka cukrowego, jest to najważniejszy surowiec do produkcji cukru w świecie.
Oprac. EG