Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że tygodniu 19-25 kwietnia wzrosły ceny pięciu zbóż, zaś trzech spadły. Jak zauważają analitycy e-WGT, skala podwyżek była nieznaczna (0,1-1,9%), jednak spadki cen były już sporo większe (1,5-6,9%).
Znacznie spadła cena owsa konsumpcyjnego, za który podmioty płacą 632 zł/t i jęczmienia browarnianego, za który można średnio otrzymać 873 zł/t, czyli odpowiednio o 6,9 i 3,4% mniej w skali tygodnia. Drożała natomiast pszenica, do 940 zł/t, a więc o 1,2%.
– W ujęciu regionalnym najdrożej za pszenicę płacono w makroregionie północno-zachodnim (974 zł/t za ziarno paszowe i 955 zł/t – konsumpcyjne). Najtańsza pszenica była w makroregionie centralno-wschodnim, gdzie za konsumpcję płacono średnio 914 zł/t, a ziarno paszowe kosztowało średnio 931 zł/t. Warto zauważyć, że obecne poziomy cen pszenicy są w kraju o 18-22%, a kukurydzy o 30% wyższe niż rok temu. Wszystkie zboża notują ostatnio wieloletnie rekordy cen – informuje e-WGT.
