Trwa kryzys w mleczarstwie

Od ponad pół roku na polskim rynku obserwuje się niemal nieustanne spadki cen podstawowych produktów mleczarskich takich jak masło, sery czy odtłuszczone mleko w proszku.

Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego w okresie od stycznia do kwietnia br. polscy konsumenci płacili za żywność średnio o 7,2% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.

Długookresowe prognozy sytuacji na światowych rynkach rolnych wskazują, że w przyszłości ceny żywności będą rosły. Jednakże w przypadku polskiej branży mleczarskiej prognozy te póki co nie sprawdzają się.

Od ponad pół roku na polskim rynku obserwuje się niemal nieustanne spadki cen podstawowych produktów mleczarskich takich jak masło, sery czy odtłuszczone mleko w proszku. Od jesieni ubiegłego roku ceny serów zmalały niemal o jedną trzecią, za masło w blokach w październiku 2007r. płacono w eksporcie niemal 15zł/kg, a pod koniec kwietnia br. już tylko 8,15zł/kg (2 400 euro/t), ceny odtłuszczonego mleka w proszku, które latem 2007r. osiągnęły poziom ok. 14zł/kg są obecnie nawet niższe niż przed rokiem, kiedy hossa na rynku mleka jeszcze się nie zaczęła (spadały przejściowo nawet poniżej 7 zł/kg).

– “Sytuacja ta związana jest z zastojem panującym od pewnego czasu na rynkach światowych powodującym znaczne zmniejszenie dotychczasowej dynamiki wzrostu polskiego eksportu produktów mleczarskich przy jednoczesnym bardzo znaczącym zwiększeniu importu tych produktów z krajów UE – uważa Ewa Nitecka, dyrektor biura Związku Prywatnych Przetwórców Mleka. Notuje się szczególnie duży import mleka płynnego (skoncentrowanego) z Niemiec i Francji. Stanowi to historyczny ewenement, który mógł wystąpić jedynie dzięki niezwykle wysokiemu kursowi złotówki wobec euro. Zgodnie z cotygodniowymi zestawieniami przygotowywanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, już od października ubiegłego roku odtłuszczone mleko w proszku produkowane w Holandii sprzedawane jest taniej od polskiego, a średnie ceny francuskiego i belgijskiego masła notowane w ostatnich tygodniach nie odbiegają od poziomu cen w Polsce – chociaż w przeszłości zawsze były wyższe.”

W konsekwencji prowadzi to do wzrostu stanów magazynowych i obniżek cen produktów oferowanych na rynku krajowym. Konsumenci mogą mieć powody do zadowolenia, ale przetwórcy mleka ponoszą olbrzymie straty obniżając ceny do aktualnego poziomu rynkowego, tylko częściowo ratując się obniżkami cen mleka w skupie. W grudniu 2007r. roku średnia cena mleka w skupie wynosiła ok. 1,4 zł za kg – obecnie spółdzielnie mleczarskie, które są w stanie płacić powyżej złotówki za kilogram mleka stanowią rzadkość i można im to poczytać za swego rodzaju sukces. Natomiast ceny tak zwanego mleka przerzutowego – stanowiącego przedmiot obrotu pomiędzy zakładami mleczarskimi obniżyły się do poziomu 0,70 – 0,80 zł / litr.

– “Obserwowana dekoniunktura prowadzi do zmian strukturalnych w przemyśle mleczarskim, a w konsekwencji do zniknięcia z rynku wielu przetwórców (bez względu na skalę produkcji), jak również wielu podmiotów skupujących – ododaje E. Nitecka.

MS, Wrp.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności