Trujące azotany – jak zapobiec nadmiernej kumulacji azotanów w roślinach

Akumulacja wysokich, a przy tym szkodliwych dla ludzi i zwierząt azotanów w roślinach zależy od wielkości ich pobrania z gleby. Zależy też od szybkości ich przetworzenia – redukcji w komórkach roślinnych.

reklama
Baner Mandam

W pierwszym etapie są one przetwarzane do formy amonowej, zaś w kolejnych zachodzą dość skomplikowane procesy tworzenia białka. Ostatecznie tworzony jest z nich, zróżnicowany pod względem wielkości i jakości plon.

Przemiana azotanów w białko i plon zależy od wielu czynników

Proces redukcji azotanów w młodych roślinach na ogół nie nadąża za ich pobieraniem, zwłaszcza jeśli występują w glebie w dużej koncentracji oraz są niesprzyjające warunki do ich przetwarzania.

reklama
Baner halvetic
reklama
Baner agrihandler

Stąd wysoka zawartość azotanów w młodych roślinach jest zjawiskiem normalnym i na ogół przemijającym, natomiast w starszych, zwłaszcza w okresie zbioru niepożądanym. Wniesiony azot nie jest wówczas wykorzystany w tworzeniu plonu, a przeciwnie pogarsza jego jakość.

Dotyczy to zarówno zielonki roślin pastewnych, jak też jadalnych części roślin, np. liści sałaty, szpinaku, pora, cebuli, korzeni marchwi, pietruszki, selera, buraka ćwikłowego, rzodkwi i rzodkiewki, bulw ziemniaka i wielu innych roślin.

Niezbędna dla prawidłowej przemiany pobranych z gleby azotanów, jest  także niezakłócona wegetacja  roślin, która warunkuje prawidłowy przebieg asymilacji i gromadzenie węglowodanów.

Niekorzystne zjawiska atmosferyczne mogą sprzyjać gromadzeniu azotanów

Wystąpienie w większym nasileniu chorób i szkodników, jak też niekorzystnych zjawisk atmosferycznych (skrajnych temperatur, zaopatrzenia w wodę, dostępu światła), niekiedy także uszkodzeń części nadziemnej, zakłóca proces asymilacji.

W wyniku tych niekorzystnych zjawisk występują braki  asymilatów, niezbędnych do przerobu pobranego azotu (w tym azotanów) w białko i plon. Stąd niekiedy późniejszy o kilka dni zbiór, może drastycznie zmniejszyć ich zawartość w roślinach.

Poza tym w okresie dobowym jest ich z reguły więcej w roślinach zbieranych w godzinach rannych (np. w liściach sałaty, szpinaku, szczawiu i innych), niż popołudniowych, kiedy światło słoneczne i wyższa temperatura, wzmagają procesy ich przetwarzania.

Jakie nawozy azotowe stosować by zmniejszyć zawartość azotanów w roślinach

Azot stosowany w formie amonowej (siarczanie i fosforanie amonu) oraz amidowej (moczniku) powoduje na ogół mniejszą koncentrację azotanów w roślinach.

Niemniej w warunkach optymalnych dla nitryfikacji (utleniania) jonów amonowych w glebie, również ta forma azotu może powodować nadmierną akumulację azotanów w roślinach.

Jednak na ogół w znacznie większej ilości  pobierane są z nawozów saletrzano-amonowych, czyli z saletry amonowej, saletrzaku i saletrosanu, a zwłaszcza  stosowanej niekiedy formy saletrzanej azotu, w postaci saletry wapniowej, potasowej, sodowej oraz ich mieszanek.

Prawidłowa przemiana azotanów w roślinie zależy także od ich zaopatrzenia w molibden i mangan oraz inne składniki

Proces redukcji azotanów w roślinie odbywa się w dwóch etapach, w pierwszym przy udziale  enzymu reduktazy azotanowej powstają jony azotynowe – NO2.  W drugim etapie zachodzi redukcja NO2do amoniaku, czyli formy amonowej, przy udziale reduktazy azotynowej.

W I etapie tych przemian nieodzowny jest molibden, niezbędny w tworzeniu i działaniu tego enzymu. Jest to tzw. enzym adaptacyjny, którego synteza zachodzi wówczas, jeśli w komórkach roślinnych obecne są azotany.

Niedobór molibdenu spotykany jest na ogół w glebach kwaśnych (pH poniżej 6). Natomiast w obojętnych i alkalicznych (pH powyżej 6,5) może wystąpić niedobór przyswajalnych form manganu, który również w dużym stopniu sprzyja przetwarzaniu azotanów.

Duży wpływ na  prawidłową gospodarkę azotową roślin,  wywierają także inne makro- i mikroelementy. W  okresie rozwoju wegetatywnego, głównie: potas, siarka, magnez, wapń, żelazo i cynk, zaś generatywnego (tworzenia zawiązków kwiatowych, owoców i nasion): fosfor, wapń, magnez, bor i miedź.

Azot wniesiony do gleby zbyt późno w okresie wegetacji zwiększa koncentrację azotanów

Na aktywność przemian azotanów wpływają  także właściwości gatunkowe i odmianowe roślin, jak też niektóre hormony roślinne. Zdarza się podczas wegetacji okresowe zwiększenie zawartości azotanów,  spowodowane np. późno zastosowaną dawką azotu.

Stąd pod jesienne zbiory roślin okopowych, pogłówna dawka N nie powinna być zbyt duża i wnoszona nie później niż do połowy lipca. Znaczną jej część można  dostarczyć dolistnie w postaci wodnego roztworu mocznika, łącznie z siarczanem magnezu i mikroelementami.

reklama
Baner Bayer Dekalb

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI