Trendy w światowym imporcie kukurydzy

W ostatnim dziesięcioleciu światowy handel kukurydzą istotnie się zwiększył. W sezonach 2001/02-2003/04 przedmiotem handlu było przeciętnie ok. 75 mln t kukurydzy, podczas gdy w trzech ostatnich sezonach (2011/12-2013/14) już 106 mln t, co oznacza wzrost o 41%.

Największym globalnym importerem kukurydzy są kraje azjatyckie. Jednak ze względu na to, że w ostatnich latach import w tym regionie przyrastał znacznie wolniej niż w innych częściach świata, udział Azji w globalnym imporcie kukurydzy wyraźnie się zmniejszył. O ile jeszcze w sezonie 2001/02 wynosił 57% (41 mln t), o tyle już w sezonie 2013/14 47% (55 mln t).

Największym kupującym wśród krajów azjatyckich, a zarazem na świecie, jest Japonia, która importowała w ostatnich sezonach niezmiennie ok. 15-16 mln t ziarna kukurydzy rocznie.

Również w Korei Południowej przywóz pozostawał stosunkowo stabilny na poziomie zwykle przekraczającym nieco 8 mln t rocznie. Do państw, które w analizowanym okresie bardzo mocno zwiększyły swoje zakupy można natomiast zaliczyć Chiny. Import dynamicznie wzrósł także w Iranie (z 1,8 mln t do 4,2 mln t) oraz Indonezji (z 1,4 mln t do 2,4 mln t). Drugie miejsce wśród największych importerów kukurydzy na świecie zajmują państwa afrykańskie.

Do najbardziej liczących się importerów ziarna kukurydzy na świecie zalicza się także UE. W ostatniej dekadzie państwa członkowskie bardzo mocno – bo aż sześciokrotnie zwiększyły przywóz tego surowca. W rezultacie udział UE w globalnym imporcie kukurydzy wzrósł z 3% (2 mln t) w sezonie 2001/02 do 12% (14,5 mln t) w sezonie 2013/14. Inne kraje europejskie mają niewielkie znaczenie w światowym imporcie kukurydzy. 

 
AT na podstawie informacji Banku BGŻ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności