Tradycyjne jedzenie na Pomorzu

W Gdańsku-Oliwie, na terenach przylegających do katedry Oliwskiej, 26 maja 2013 r. (niedziela) w godz. 9-17 blisko 40 wystawców będzie prezentować bogactwo kulinarne naszego regionu. Zapraszamy do udziału w dorocznym, już siódmym święcie producentów tradycyjnej żywności z Pomorskiego.

Święto Produktu Tradycyjnego to znakomita okazja do spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 136 dań i lokalnych wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi pierwsze miejsce w Polsce. Na oliwskim jarmarku pojawi się m.in. Piwo Pomorskie, wpisane na listę w marcu tego roku, produkowane w beczkach przez Pomorski Browar Tradycyjny – browar kontraktowy Browaru Gościszewo. Od połowy maja wyrób jest także butelkowany. Piwo jest warzone dwa miesiące, zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich już 50 lat temu.
W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną kramy i stoiska stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki ściśle związane z regionem (m.in. śledź pomorski solony, wieprzowina w słoikach z Żuław, zylc, czyli galaretka z nóżek, oraz borówka z gruszką po pomorsku i żurawina po mermecku). Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą specjały swojskiej roboty: pierogi, chleb, masło, twaróg czy smalec. Nie zabraknie też słodkich smakołyków: musu z truskawki kaszubskiej (chronionej znakiem unijnym Chronione Oznaczenie Geograficzne), kaszubskiego sernika z ziemniakami, rogalików z wiśniami czy kaszubskiego kucha marchewnego, nazywanego przez Kaszubów biednym ciastem.
Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk, takich jak syrop z mniszka lekarskiego i sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy przywiozą swojskie wędliny, pachnące chleby wiejskie, sery kozie i krowie przygotowane według wieloletnich tradycyjnych metod i receptur.
Tradycyjnie już, VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego rozpocznie się mszą świętą pod przewodnictwem ks. prałata Zbigniewa Zielińskiego w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.
(eg)
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności