Timorex Gold 24 EC w ochronie warzyw

Opracowanie efektywnego programu integrowanej ochrony roślin warzywnych i innych przed szkodliwymi agrofagami jest niemożliwe bez udziału alternatywnych środków ochrony. Za alternatywne uważamy środki naturalne, pochodzenia roślinnego i biologiczne.

Obligatoryjne wymogi w ochronie integrowanej warzyw przed chorobami
– W uprawach integrowanych warzyw należy syntetyczne środki ochrony stosować przemiennie ze środkami pochodzenia naturalnego lub biologicznego lub w mieszaninie zgodnie z programem ochrony warzyw.
– W uprawach integrowanych należy wprowadzać odmiany odporne lub tolerancyjne na choroby i stosować proekologiczne środki naturalne w ochronie przed chorobami.
– Przestrzegać zasad Dobrej Praktyki Rolniczej.
– Cała produkcja towarowa warzyw, zwłaszcza dla przetwórstwa i zamrażalnictwa powinna być objęta systemem integrowanej produkcji w Polsce.
– Należy uprościć procedurę rejestracji nowych środków pochodzenia naturalnego tak aby je szybko wdrażać do praktyki – stworzy to realne szansę dla proekologicznej produkcji i obniży tendencje do wzrostu pozostałości pestycydów.
Jak do tej pory w ochronie roślin warzywnych lista dopuszczonych środków pochodzenia naturalnego była zadowalająca w porównaniu do potrzeb w innych uprawach rolniczych i ogrodniczych. Należy tu wymienić ekstrakty grejpfruta (Biosept 33 SL i Grevit 200 SL), ekstrakt pomarańczy (Prev-AM 60 SL), chitozan (Biochicol 020 PC), które na podstawie naszych badań w Instytucie Warzywnictwa zostały wprowadzone i wdrożone do szerokiej praktyki w ochronie roślin warzywnych. Środki te uzyskały duże uznanie u producentów którzy stosowali je z dobrym skutkiem w swoich programach integrowanej i ekologicznej uprawie roślin warzywnych.
Niestety środki te w chwili obecnej utraciły bądź utracą w najbliższym czasie ważność zezwolenia – rejestracji i zostaną wycofane z naszej listy programów ochrony roślin warzywnych. Ponowna rejestracja tych najczęściej niszowych produktów wymaga zgody i możliwości finansowych poszczególnych producentów lub dystrybutorów. Najczęściej tymi środkami dysponują małe firmy, które nie są w stanie ponieść kosztownych opłat na ponowną rejestrację.
Na podstawie wieloletnich badań Instytutu Warzywnictwa udało się w ostatnim czasie zarejestrować nowy środek naturalny produkcji Biomor Izrael LTD o nazwie Timorex Gold 24 EC. Produkt jest w postaci emulsji zawierającym 24% melaleuca, wyciągu krzewu herbacianego.
Timorex Gold 24 EC to realna szansa efektywnej i bezpiecznej ochrony roślin warzywnych przed najgroźniejszymi chorobami infekcyjnymi w wielu przypadkach porównywalnej do konwencjonalnych-chemicznych środków ochrony.
Timorex Gold 24 EC jest środkiem grzybobójczym w formie koncentratu rozpuszczalnego w wodzie o działaniu powierzchniowym (kontaktowym), przeznaczonym do zapobiegania i zwalczania chorób grzybowych w uprawach warzyw pod osłonami. Środek nie posiada okresu karencji, czyli jest w pełni bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska. Po uzyskaniu odpowiedniego certyfikatu będzie mógł być stosowany także w uprawach ekologicznych.
Aktualny zakres stosowania środka, terminy i dawki:
W chwili obecnej Timorex Gold 24 EC zarejestrowany jest tylko do ochrony roślin warzywnych w uprawach pod osłonami. Trwają procedury zmierzające do rejestracji w uprawach polowych dla wielu gatunków roślin warzywnych.
Ogórek
Środek zalecany do ochrony ogórków przed mączniakiem prawdziwym i mączniakiem rzekomym, zalecane stężenie 0,3 – 1% (30 – 100 ml środka w 100 l wody). Proponujemy stosować 12 litrów wody na 100 m2 powierzchni uprawy. Stosować w integrowanych systemach ochrony profilaktycznie i leczniczo 5-6 razy co 7 dni, przemiennie z fungicydami konwencjonalnymi.
Pomidor
W uprawach pomidora środek zalecamy do ochrony przed zarazą ziemniaka i mączniakiem prawdziwym. Środek ogranicza także występowanie szarej pleśni. Zalecane stężenie: 0,5% – 1% (50 – 100 ml środka w 10 l wody). Zalecamy 10 litrów wody na 100 m2 powierzchni uprawy. Środek proponujemy stosować w integrowanych systemach ochrony profilaktycznie i leczniczo do 4 razy co 7 – 10 dni, przemiennie z fungicydami konwencjonalnymi.
Sałata
W uprawach sałaty pod osłonami środek zalecamy do zwalczania mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego i szarej pleśni. Środek stosować w stężeniu: 0,3% – 0,5% (30-50 ml środka w 10 l wody), zalecamy 6 litrów wody na 100 m2 powierzchni uprawy. Środek proponujemy stosować w integrowanych systemach ochrony profilaktycznie i leczniczo 4-5 razy co 7, przemiennie z fungicydami konwencjonalnymi.

Środek nie posiada okresu karencji, jest w pełni bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska, zapewnia produkcję bezpiecznej żywności.

Środek był wszechstronnie badany i w najbliższej przyszłości uzyska rozszerzenie rejestracji w wielu innych gatunkach roślin warzywnych: marchew, pietruszka, selery, pomidory polowe i kapusta pekińska co umożliwi opracowanie alternatywnych metod ochrony gwarantujących produkcję bezpiecznej żywności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności