Terminu siewu jęczmienia jarego lepiej nie odkładać w czasie, zwłaszcza na cele browarne. Pamiętajmy, że zboża jare mają mniej czasu niż formy ozime na zbudowanie plonu. Każde opóźnienie siewu skraca okres wegetacji roślin.
Zalecany termin siewu jęczmienia jarego na terenie kraju
- południowy zachód i zachód (śląsko-wielkopolski): 15-25 marca,
- centrum, do rejonów podgórskich: 20-30 marca,
- wschód i północ: 25 marca – 5 kwietnia,
- północny wschód i rejony górskie: 1-10 kwietnia.
O terminie siewu decyduje temperatura gleby i możliwość wjazdu w pole. Jeśli na głębokości siewu termometr wskazuje 2°C, wjazd na pole nie jest utrudniony to możemy przystąpić do siewu. Jęczmień jary krzewi się bardzo dobrze i przy bardzo wczesnym siewie normy wysiewu można obniżyć.
Przeczytaj także: Kiedy siać pszenicę jarą i pszenżyto jare – Optymalny termin siewu. Temperatura gleby przy siewie zbóż jarych
Przeczytaj także: W jakim terminie najlepiej siać owies?
Krótkotrwałe przymrozki jęczmieniowi nie zaszkodzą
Nie bójmy się też ewentualnych krótkotrwałych przymrozków. Przy wydłużającym się dniu i operacji słońca wierzchnia warstwa gleby (szczególnie odsłonięta, bez okrywy roślinnej) szybko się nagrzewa.
Zboża jare kiełkują już w temperaturze 2-3°C, ale proces jest jeszcze w takich warunkach powolny. Kiełkowanie przyspieszy, gdy gleba ogrzeje się do 5-6°C.
Opóźnienie terminu siewu, zwłaszcza jęczmienia jarego przeznaczonego na cele browarnego, wpływa niekorzystnie na zawartość białka w ziarnie – może przekroczyć zalecaną normę.
Jeśli zdecydujemy się opóźnić termin siewu jęczmienia jarego, wówczas musimy zdawać sobie sprawę, że będzie on mógł być wykorzystany tylko na cele pastewne. Siejąc zboże w terminie późniejszym wybieramy odmiany cechujące się dobrym krzewieniem w krótkim okresie wegetacyjnym.