Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferują jedyną w skali kraju możliwość studiowania technologii winiarstwa. Na Wydziale Nauk o Żywności od nowego roku akademickiego 2013/14 można w ramach dwusemestralnych studiów podyplomowych zdobywać wiedzę z zakresu uprawy winorośli i produkcji win.
UP Wrocław jest pierwszą w kraju uczelnią, która zaoferowała taką możliwość. Absolwenci studiów podyplomowych „Technologia winiarstwa” będą przygotowani do podjęcia pracy w winnicy i winiarni. W toku studiów posiądą wiedzę z zakresu podstaw uprawy winorośli oraz winifkacji win białych, czerwonych, a także win specjalnych. W programie nauki znajdują się także zagadnienia prawne i ekonomiczne związane z uprawą winorośli i produkcją win w Polsce i krajach UE; podstawy projektowania winiarni oraz sposoby oceny jakości surowców i produktów finalnych, z uwzględnieniem najnowszych metod analitycznych i technik instrumentalnych.
Rekrutacja zakończona, naukę na nowym kierunku rozpocznie 30 osób.
(EG)