W lipcu cena przetworów mleczarskich monitorowanych przez resort rolnictwa obniżyła się o prawie 2% względem czerwca. Tym samy ukształtowała się na poziomie o 9% niższym w relacji rocznej i aż o 23% wobec analogicznego okresu w roku 2007 – informują specjaliści z Banku BGŻ. W kolejnych tygodniach spodziewany jest wzrost cen na światowych rynkach. Najprawdopodobniej w Polsce zostanie on jednak wyhamowany umacniającą się złotówką.
Artykuły mleczne taniały przede wszystkim w pierwszej połowie ubiegłego miesiąca, co było konsekwencją spadku cen na rynkach światowych w czerwcu br., oraz utrzymywania się niskiego popytu krajowego.
W drugiej części lipca br. zaczęły drożeć przetwory płynne, w tym pod koniec miesiąca mleko spożywcze UHT o ponad 3% w relacji tygodniowej. W niewielkim stopniu rosły również ceny mleka w proszku (o niespełna 1% tygodniowo). Odwróceniu uległa natomiast wzrostowa tendencja cen zbytu masła oraz serów dojrzewających.