Tak dla barwników karmelowych w napojach słodowych

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 505/2014 dotyczące stosowania barwników karmelowych w piwie i napojach słodowych.

Do tej pory barwniki karmelowe, w tym karmel amoniakalny (E 150d) były dopuszczone tylko w piwie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał jednak, że należy umożliwić stosowanie barwników karmelowych także w napojach słodowych. W opinii KE, w UE nie ma jednolitej definicji piwa, a rynek napojów słodowych jest niszowy i decyzja nie będzie miała wpływu na zdrowie. Barwniki karmelowe są także pożądane w tego typu produktach ze względów technologicznych, przede wszystkim chodzi o kolor. W celu zagwarantowania ochrony zdrowia ustalono limity stosowania karmelu amoniakalnego w tych napojach, a szczegóły określa rozporządzenie (L 145/32 z 16 maja 2014 roku).

(Źródło: FAMMU/ FAPA)