Ta wiosna gorsza dla handlowców

Amatorzy wiosennej” jajecznicy (ze szczypiorem) zapłacą w tym roku drożej, bo droższy jest i szczypior i jaja. Powód – bardzo długa i mroźna zima, a teraz wiosenne chłody. Rok temu jaja sprzedawane były w cenie od 0,24 do 0,35 zł za sztukę teraz 3-4 grosze drożej. Szczypior jest droższy od 20 do 30 groszy za pęczek (0,70 – 1,10 zł/pęczek). N”

Handel jest niewielki, koszty wyższe, a ceny takie jak rok temu – narzekają producenci większości nowalijek. Nawet tu gdzie nastąpił wzrost cen i tak nie rekompensuje to naszych kosztów produkcji. Mimo, że za kilka dni Wielkanoc, sprzedaż nie jest duża.

Droga jest w tym roku botwina, pęczek w sprzedaży hurtowej kosztuje od 3,00 do 3,80 zł. Chłody powodują, że cała produkcja pochodzi ze szklarni. Na gruntowe nowalijki musimy jeszcze poczekać.

Sklepy chętnie kupują ogórki, rzodkiewkę, sałaty oraz podstawowe warzywa korzeniowe.O ile nowalijki kosztują mniej więcej tyle samo co rok temu, to warzywa korzeniowe są dużo droższe, a wynika to z niskich zbiorów w 2005 roku spowodowanych długotrwałymi suszami.Bardzo mało jest porów, których jakość jest niska, stąd sklepy posiłkują się importem głównie z Turcji i Holandii. Pory tureckie są tańsze. Kilogram sprzedawany jest w Broniszach po 5 zł, natomiast holenderskie o 2,50 zł. drożej.

Pomimo, że odbiorcy nie rozpieszczają producentów i handlowców, ci ostatni mają bogaty asortyment towarów na Święta Wielkanocne.
Dużo jest jabłek wysokiej jakości, pochodzących z przechowalni z kontrolowaną atmosferą, Niestety ceny są wysokie, od 25,00 do 35,00 złotych za 15 kilogramów. Zróżnicowanie cen wynika z popytu na poszczególne odmiany. Cenowy prym wodzi odmiana Golden Delicius od 2,50 do 3,00 zł/kg. Ligol i Cortland w klasie Extra kosztują 2,50 zł/kg. Pozostałe odmiany sprzedawane są na Rynku Hurtowym w Broniszach w cenie około 2,00 zł/kg..

Sporo jest dostawców żuru, ćwikły, żurawiny i chrzanu. Producenci proponują chrzan w korzeniach po 3,00 – 4,00 zł/kg.
Właściciele sklepów kupując tradycyjny asortyment chętnie zaopatrują się w typowo świąteczne produkty. W Broniszach są do kupienia cukrowe zajączki i baranki, zielona borówka (od 6,00 do 8,00 zł za pęczek). Jest też bukszpan, służący podobnie jak borówka do dekoracji wielkanocnego stołu i koszyczka ze święconką. Bukszpan jest tańszy, pęczek można dostać w cenie od 3,00-8,00 zł. Są także piękne wielkanocne wianki z bukszpanu. Cena zróżnicowana od 5,00 do 10,00 zł za sztukę. Dużo jest bazi w cenie od 0,75zł do 1,00 zł za pęczek oraz żonkili już od 15 groszy za sztukę.


Źródło: WR-SRH SA Bronisze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności