fbpx
Strona głównaPozostałeSzybki rozwój ekologicznej produkcji mleka

Szybki rozwój ekologicznej produkcji mleka

Produkcja mleka ekologicznego w Europie w 2006 r. wyniosła 2,5 mln ton, co stanowi niecałe 2% produkcji mleka ogółem. Głównymi producentami ekologicznego mleka w Europie są Niemcy, Dania i Austria. N


W krajach tych łącznie wytwarza się połowę ilości mleka ekologicznego produkowanego ogółem w Europie. W Niemczech sprzedaż mleka ekologicznego i wytwarzanych z niego przetworów mleczarskich w roku 2006 zwiększyła się o 38% – jest to wzrost znacznie większy niż zanotowany w sprzedaży żywności ekologicznej ogółem. W Wielkiej Brytanii wzrost sprzedaży mleka ekologicznego w ubiegłym roku wyniósł 15,5%. W Holandii jego sprzedaż w tym samym czasie była o 10,6% większa niż rok wcześniej. Wartość sprzedanego w tym kraju mleka ekologicznego wyniosła 77 mln euro, co stanowiło 2,6% wartości ogółu sprzedanego mleka. Do głównych producentów ekologicznego mleka dołączy wkrótce Polska i Republiki Nadbałtyckie. Obecnie produkcja nie zaspokaja popytu. W Wielkiej Brytanii planuje się zwiększenie produkcji w ciągu następnych trzech lat o 84%, tak aby w 2008/09 r. osiągnęła 545 mln litrów. Pozwoliłoby to na zrównoważenie popytu z podażą.

(Agra Europe 2007, nr 2264, s. M/4)
W.M.

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.