Szybki rozwój ekologicznej produkcji mleka

Produkcja mleka ekologicznego w Europie w 2006 r. wyniosła 2,5 mln ton, co stanowi niecałe 2% produkcji mleka ogółem. Głównymi producentami ekologicznego mleka w Europie są Niemcy, Dania i Austria. N


W krajach tych łącznie wytwarza się połowę ilości mleka ekologicznego produkowanego ogółem w Europie. W Niemczech sprzedaż mleka ekologicznego i wytwarzanych z niego przetworów mleczarskich w roku 2006 zwiększyła się o 38% – jest to wzrost znacznie większy niż zanotowany w sprzedaży żywności ekologicznej ogółem. W Wielkiej Brytanii wzrost sprzedaży mleka ekologicznego w ubiegłym roku wyniósł 15,5%. W Holandii jego sprzedaż w tym samym czasie była o 10,6% większa niż rok wcześniej. Wartość sprzedanego w tym kraju mleka ekologicznego wyniosła 77 mln euro, co stanowiło 2,6% wartości ogółu sprzedanego mleka. Do głównych producentów ekologicznego mleka dołączy wkrótce Polska i Republiki Nadbałtyckie. Obecnie produkcja nie zaspokaja popytu. W Wielkiej Brytanii planuje się zwiększenie produkcji w ciągu następnych trzech lat o 84%, tak aby w 2008/09 r. osiągnęła 545 mln litrów. Pozwoliłoby to na zrównoważenie popytu z podażą.

(Agra Europe 2007, nr 2264, s. M/4)
W.M.

N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności