fbpx
Strona głównaZwierzętaBydłoSzanse i wyzwania przed branżą mięsną w 2023 roku

Szanse i wyzwania przed branżą mięsną w 2023 roku

Jakie są szanse i wyzwania dla branży mięsnej w 2023 roku? O tym dyskutowano  w ministerstwie na  konferencji Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy.

W spotkaniu udział wzięli sekretarze stanu: Janusz Kowalski i Lech Kołakowski,  unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski i prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Tomasz Parzybut, który wyraził nadzieję, że formuła spotkania stanie się coroczną regułą.

Kluczową sprawą jest harmonijne współdziałanie trzech elementów:  rolników, przetwórców i sieci dystrybucji. Jeżeli jest zachowana, to mamy zapewnione bezpieczeństwo żywnościowe – mówił komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski.

Przedstawiciel Komisji Europejskiej wyraził zaniepokojenie szybkim tempem ubywania małych gospodarstw rolnych we wspólnocie. Podkreślił, że zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej i oparcie się o Plany Strategiczne ma m.in. przeciwdziałać temu zjawisku. W tym kontekście podkreślił znaczenie polskiego Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027, w którym prawie 4 mld euro przeznaczone zostały dla hodowców, w tym aż 1,4 mld na dobrostan zwierząt.

Komisarz Janusz Wojciechowski podkreślił również znaczenie KPO, w ramach którego wiele środków zostało przeznaczonych na odbudowę małego, lokalnego przetwórstwa. Według niego odbudowa małej hodowli, jak i lokalnego przetwórstwa są niezbędnymi warunkami właściwego rozwoju europejskiego rolnictwa.

Zagrożenia dla branży

Przedstawiciele branży wskazywali na pojawiające się zagrożenie ze strony Komisji Europejskiej, która skłania się do wdrożenia w całej UE francuskiego sytemu znakowania żywności Nutri-Score.

– Jestem zdecydowanym przeciwnikiem tego systemu, bo nie zgadzam się na dyskryminację polskiej, dobrej żywności np. przez markety, które mogą ten system do tego wykorzystywać – zadeklarował sekretarz stanu Janusz Kowalski.

Wiceminister zwrócił też uwagę, że kolejnym zagrożeniem dla branży może być ponowna próba wprowadzenia zakazu promocji mięsa, a w dalszej konsekwencji silnego ograniczenia hodowli zwierząt.

Sekretarz stanu Lech Kołakowski wskazał na zagrożenia wynikające z Zielonego Ładu, jak chociażby ograniczanie powierzchni gruntów rolnych w produkcji rolnej. Według niego nie możemy też zapominać o tym, że Polska jest krajem przyfrontowym i wydarzenia w Ukrainie bezpośrednio rzutują na naszą gospodarkę.

Szanse

Z kolei za pozytywne zmiany, które mogą być udziałem hodowców w rozpoczętym roku 2023, sekretarz stanu Janusz Kowalski uznał możliwości wsparcia budowy biogazowni rolniczych. Zwrócił uwagę, że w roku 100-lecia działalności Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy widzi też szanse dla polskiego rolnictwa, w tym dla branży mięsnej.

– Jesteśmy liderem na rynku mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, a polska wołowina cieszy się coraz większym uznaniem, znacznie grosza sytuacja jest na rynku trzody chlewnej – podkreślił wiceminister.

– W ubiegłym roku powstał zespół ds. odbudowy hodowli trzody chlewnej, który w II kwartale powinien przedstawić wyniki swoich prac – poinformował sekretarz stanu Lech Kołakowski i zaznaczył  rolę dyplomacji rolnej, która powinna być wysłana do 10-15 najważniejszych krajów, do których chcemy eksportować.

Wiceminister podkreślił też osiągnięcia polskiej hodowli i zapewnił o swoim wsparciu dla tego sektora jak i przetwórców. Wskazywał, że powinniśmy kierować się konsumenckim patriotyzmem i sięgać po polskie produkty, wspierać polskie rolnictwo poprzez programy hodowlane dla różnych gatunków zwierząt. Zwrócił uwagę, że rolą organów państwa jest wsparcie instytucjonalne poprzez podległe inspekcje, ale także udział członków kierownictwa resortu w misjach zagranicznych. Przywołał w tym momencie swój ubiegłoroczny pobyt w Wietnamie, dzięki któremu m.in. może być eksportowane na ten rynek mięso wołowe, gęsie i kacze.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.