Szansa na eksport wieprzowiny do Chin

Chiny zasugerowały, że mogą wobec Polski zastosować tzw. regionalizację. Oznacza to, że w związku z wystąpieniem w Polsce afrykańskiego pomoru świń (ASF) eksport do Państwa Środka będzie możliwy z wyłączeniem wieprzowiny pochodzącej z tzw. strefy z ograniczeniami – obejmującej cztery powiaty województwa podlaskiego.

Minister rolnictwa Marek Sawicki, w towarzystie przedstawicieli Komisji Europejskiej, polskiego głównego lekarza weterynarii i szefa Instytutu Weterynaryjnego w Puławach uczestniczyli w seminarium w Pekinie. Wizyta była związana z trwającym embargiem na wieprzowinę z Polski. W trakcie odbywanych rozmów minister przekonywał o tym, że sytuacja związana z afrykańskim pomorem świń, po znalezieniu w lutym br. dwóch padłych dzików przy granicy z Białorusią, jest całkowicie opanowana i wirus nie migruje.

To było bardzo ważne seminarium. Po przedstawionych wyjaśnieniach strona chińska, po raz pierwszy w historii, wyraziła wolę zaproponowania regionalizacji eksportu wieprzowiny z Polski. Jeżeli wyniki inspekcji, która ma się odbyć pod koniec maja będą prawidłowe, to otworzy się możliwość wznowienia eksportu naszej wieprzowiny na ten rynek – poinformował minister Marek Sawicki na konferencji prasowej w sejmie 20.05.br. Szef resortu rolnictwa podkreślił przy tym, że bez przeszkód odbywa się eksport wieprzowiny do Wietnamu i Hong Kongu. Kraje azjatyckie importowały do tej pory podobną wielkość wieprzowiny jaka trafiała na rynek wschodni.

(Źródło: MRiRW)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności