fbpx

Sytuacja na rynku wieprzowiny odwróciła się o 180 stopni

Zakłady już nie szukają surowca, teraz to rolnicy i ubojnie martwią się, gdzie sprzedać towar. Tańsze belgijskie czy duńskie mięso skutecznie wypełniło magazyny produkcyjne. Niskie ceny w kraju spowodowały, że zakłady jeszcze w styczniu aby zabezpieczyć się przed wzrostem cen lub brakiem tuczników kupiły więcej niż potrzebowały.

Zwiększona podaż i znikomy popyt to nie tylko brak transakcji, ale przede wszystkim spadek cen. Średnia cena schabu bez kości to dziś zaledwie 13 złotych za kilogram.

Elementy wieprzowe – giełdy towarowe
średnie ceny sprzedaży
elementy bez kości:
– szynka – 9,20 zł/kg
– karkówka – 9,70 zł/kg
– schab – 13,00 zł/kg

elementy z kością
– łopatka – 4,70 zł/kg

Telewizja Polska – redakcja rolna
foto: Wrp.pl

N

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.