Sytuacja na rynku wieprzowiny odwróciła się o 180 stopni

Zakłady już nie szukają surowca, teraz to rolnicy i ubojnie martwią się, gdzie sprzedać towar. Tańsze belgijskie czy duńskie mięso skutecznie wypełniło magazyny produkcyjne. Niskie ceny w kraju spowodowały, że zakłady jeszcze w styczniu aby zabezpieczyć się przed wzrostem cen lub brakiem tuczników kupiły więcej niż potrzebowały.

Zwiększona podaż i znikomy popyt to nie tylko brak transakcji, ale przede wszystkim spadek cen. Średnia cena schabu bez kości to dziś zaledwie 13 złotych za kilogram.

Elementy wieprzowe – giełdy towarowe
średnie ceny sprzedaży
elementy bez kości:
– szynka – 9,20 zł/kg
– karkówka – 9,70 zł/kg
– schab – 13,00 zł/kg

elementy z kością
– łopatka – 4,70 zł/kg

Telewizja Polska – redakcja rolna
foto: Wrp.pl

N