Zakłady już nie szukają surowca, teraz to rolnicy i ubojnie martwią się, gdzie sprzedać towar. Tańsze belgijskie czy duńskie mięso skutecznie wypełniło magazyny produkcyjne. Niskie ceny w kraju spowodowały, że zakłady jeszcze w styczniu aby zabezpieczyć się przed wzrostem cen lub brakiem tuczników kupiły więcej niż potrzebowały.
Zwiększona podaż i znikomy popyt to nie tylko brak transakcji, ale przede wszystkim spadek cen. Średnia cena schabu bez kości to dziś zaledwie 13 złotych za kilogram.
Elementy wieprzowe – giełdy towarowe
średnie ceny sprzedaży
elementy bez kości:
– szynka – 9,20 zł/kg
– karkówka – 9,70 zł/kg
– schab – 13,00 zł/kg
elementy z kością
– łopatka – 4,70 zł/kg
Telewizja Polska – redakcja rolna
foto: Wrp.pl
N