Mamy dobre wiadomości dla producentów trzody chlewnej. Wreszcie, choć bardzo powoli ceny zaczynają rosnąć. Od trzeciej bowiem dekady stycznia 2019 r. na rynku krajowym drożeje żywiec wieprzowy.
W dniach 11–17.03.2019 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 4,31 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena tego żywca była o 7% niższa – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Wzrost cen trzody chlewnej obserwowany jest również w większości krajów UE.
Jak podaje KOWR w dniach 11–17.03.2019 r. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E płacono 139,39 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 3% więcej niż przed miesiącem, ale o 5% mniej niż przed rokiem.
Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 131,65 EUE/100 kg i była o 6% niższa niż średnio w UE oraz niższa niż m.in.: w Niemczech (o 10%), Hiszpanii (o 7%) i Danii (o 1%). Niższe niż w Polsce ceny tego żywca oferowali producenci m.in.: z Belgii (o 15%), Holandii (o 4%) i Francji (o 1%).
Źródło: KOWR