Producenci trzody chlewnej poza wciąż obecnym w naszym kraju wirusem afrykańskiego pomoru świń nie mają powodów do narzekań. Już od kilku tygodni obserwowany jest wzrost cen żywca wieprzowego.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej ministerstwa rolnictwa, w dniach od 27 sierpnia do 2 września za trzodę chlewną krajowi dostawcy przeciętnie uzyskiwali 5,02 zł/kg wobec 5,01 zł/kg w poprzednim tygodniu.
– Cena tego żywca była o 10% wyższa niż przed miesiącem, ale o 9% niższa niż w analogicznym tygodniu 2017 r. Wzrostowa tendencja cen żywca wieprzowego utrzymuje się również na rynku unijnym. Na przełomie sierpnia i września br. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E płacono 152,27 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 151,93 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 6% wyższy niż przed miesiącem, ale o 11% niższy niż przed rokiem. Cena wieprzowiny w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 153,76 EUR/100 kg i była o 1% wyższa od średniej ceny w UE – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Natomiast ceny prosiąt, pomimo tygodniowych wahań, wykazują spadek i od maja tego roku kształtują się na poziomie niższym niż przed rokiem. W pierwszych dniach września 2018 roku za jedno prosię płacono przeciętnie 176,14 zł, o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu, o 1% mniej niż przed miesiącem oraz o 11% mniej niż w analogicznym okresie 2017 r.
Źródło: KOWR