Od pradziejów produkty pszczele wzbudzały zainteresowanie gospodyń domowych. Babcie leczyły przeziębienia swoich wnuków przy pomocy miodu. Dziadków wszczególności interesował smak miodów pitnych, a ojców dodatek miodu do napojów spożywanych w kuflach. Od dawna miód jest nierozerwalnie włączony do domowych jadłospisów. Dla niektórych jest darem oszczególnej wartości i może być najlepszym prezentem.
Obecnie produkowanych jest wiele rodzajów miodu, a asortyment stosowania miodu jako surowca do produkcji żywności stale się poszerza. Doniesienia naukowców dowodzą, że miód jest niezbędny wżywieniu, szczególnie dzieci imłodzieży, a nade wszystko w żywieniu kuracjuszy.
W Ławkach k/Łukowa (woj. lubelskie) miód doczekał się swojej uroczystości, obok Siedziby Nadleśnictwa zorganizowano Święto Miodów”. Obchody miały charakter bardzo uroczysty. Zaproszono wielu ludzi zasłużonych dla pszczelarstwa i gospodarki leśnej, którym wręczono odznaczenia resortowe idyplomy uznania. Absolwenci kursów pszczelarskich otrzymali dyplomy. Uczestnicy wysłuchali sprawozdań z gospodarki pszczelarskiej w regionie. Najlepszym pszczelarzom ufundowano nagrody. Odbyła się również pogadanka o problemach w gospodarce pasiecznej. Zauważono problem zmniejszania się liczby rodzin pszczelich. Następstw tego zjawiska przemawiający pszczelarze upatrywali przede wszystkim w nieprofesjonalnej agrotechnice, a w szczególności stosowaniu oprysków wczasie zbierania pożytków przez pszczoły. Zwrócono uwagę również na potrzebę lepszego zabezpieczania rodzin pszczelich przed nieprzewidywalnymi zmianami klimatycznymi. Rozmawiano również o problemach w konkurencji miodu naturalnego z produktami miodopodobnymi importowanymi z Chin.
Przedstawiono ofertę producentów sprzętu pszczelarskiego. Kiermasz produktów pszczelich i sprzętu pszczelarskiego cieszył się szczególnym zainteresowaniem zarówno producentów, jak i konsumentów. Odbyła się prezentacja miodów iproduktów pszczelarskich. Każdy uczestnik mógł posmakować, a także zakupić po promocyjnej cenie miód naturalny oraz produkty pszczele ilecznicze. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się kosmetyki wytworzone zdodatkiem wosku pszczelego i pyłku kwiatowego.
Uroczystości uświetniły występy artystów i zespołów ludowych, przemówienia okolicznościowe oraz konkursy ekologiczne. Publiczności najbardziej spodobał się występ Zespołu Ludowego “Szalinówka” z Chordzieżki. Zaprezentowana została również “Historia Pszczelarstwa wPowiecie Łukowskim”, której krótką prezentację przygotowało Muzeum Regionalne w Łukowie. Wspólny śpiew izabawa była dodatkową atrakcją. Na zakończenie organizatorzy zaprosili uczestników na Święto Miodów wprzyszłym roku. Uroczystości zainteresowały ponad dwa tysiące osób.”