Światowy rynek cukru

Coraz częściej firmy zajmujące się światowym rynkiem cukru weryfikują swoje prognozy dla sezonu 2014/15 (październik/wrzesień), a niewielka nadwyżka produkcyjna ustępuje miejsca małemu deficytowi.

Największy na świecie eksporter cukru, brazylijska firma Copersucar oczekuje deficytu rzędu 2 – 3 mln ton wobec niewielkiej nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2013/ 14. Brazylijska firma analityczna Datagro zwiększyła swój szacunek deficytu w sezonie 2014/ 15 z 1,61 do 2,46 mln ton, jednocześnie zmniejszyła prognozę nadwyżki w sezonie 2013/ 14 z 2,26 do 2,18 mln ton. Firma analityczna i konsultingowa Platts Kingsman prognozuje, że w sezonie 2014/ 15 wystąpi niewielki deficyt (239 tys. ton, wcześniejsza prognoza zakładała nadwyżkę w wysokości 2,1 mln ton) wobec 4,3 mln ton nadwyżki sezon wcześniej. Natomiast Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO oczekuje, że w sezonie 2014/ 15 światowy rynek cukru po czterech sezonach nadwyżki może być zbilansowany. Z kolei australijskie biuro ds. rolnictwa, gospodarki i nauki ABARES prognozuje, że w sezonie 2014/15 światowy rynek cukru będzie charakteryzować nadwyżka produkcyjna w wysokości 1,4 mln ton, która w relacji rocznej spadnie o ¾.
Pojawienie się deficytu powinno podziałać prowzrostowo na ceny cukru, ale potencjalne podwyżki będą ograniczone przez wysoki poziom zapasów.
 
(Źródło: FAMMU/ FAPA)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności