Światowy Dzień Jajka

Każdego roku, w drugi piątek października z inicjatywy Międzynarodowej Komisji ds. Jaj (IEC – International Egg Commission) obchodzony jest Światowy Dzień Jaja. Celem jaki przyświecał IEC w ustanowieniu tego święta jest promocja konsumpcji jaj, jako jednego z najlepszych produktów spożywczych na świecie.

Jajka towarzyszą naszej cywilizacji już od jej zarania i są bardzo ważnym elementem wielu religii a także kultury i sztuki. Jajko to przede wszystkim symbol życia. Szczególnie w religii chrześcijańskiej, gdzie jest symbolem Święta Wielkiej Nocy”, ale już w starożytnym Egipcie i Rzymie jajo było znakiem i nadzieją na powrót do życia i składane było przy grobowcach zmarłych.
Zalety jajek są nie do przeceniania. Niedrogie, trwałe, wyposażone w naturalne opakowanie, bogate w białka, witaminy i minerały są idealnym składnikiem wielu produktów i mogą być spożywane pod różnymi postaciami i wykorzystywane w wielu przepisach. Bez jajek nie byłoby między innymi pysznych ciast i makaronów. Jajka są jednym z podstawowych składników codziennej diety wielu narodów. Według prognoz do końca tego roku, przeciętny Polak zje 207 jaj a przedstawiciel uchodzącej za jedną z najzdrowszych na świecie nacji japońskiej aż 340.
– “Ostatnimi czasy jajka na polskich stołach nie miały łatwego życia, głównie za sprawą krążących mitów o wysokim stężeniu złego cholesterolu, który rzekomo zawierają. Oczywiście cholesterol w jajkach występuje, i to w dużych ilościach, ale w postaci niegroźnej dla zdrowia, a dodatkowo ulega on łatwej przemianie metabolicznej” – mówi prof. dr hab. Stanisław Wężyk, Prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu
Jajko czy kura?
– “Po II wojnie światowej do Polski zostało sprowadzonych kilka ras kur, które do tej pory dominują w naszych hodowlach. Są to kury z USA: “Rhode Island”- zwana popularnie “karmazynem”, “New Hampshire” oraz pochodząca z Anglii rasa “Sussex”. Rodzimym gatunkiem kur, cenionym w małych gospodarstwach m.in. za walory zdrowotne produkowanych jaj jest “zielononóżka polska”. Smak oraz wartości odżywcze jajka są wynikiem odpowiedniego pokarmu podawanego kurom” – mówi Jacek Małecki-Tepicht, Dyrektor Linii Gatunkowej Drób Provimi Polska.
Źródło: Provimi”