Światowy Dzień Jaja

Każdego roku, w drugi piątek października z inicjatywy Międzynarodowej Komisji ds. Jaj (IEC – International Egg Commission) obchodzony jest Światowy Dzień Jaja. Jak ustaliliśmy celem jaki przyświecał IEC w ustanowieniu tego święta jest promocja konsumpcji jaj, jako jednego z najlepszych produktów spożywczych na świecie. W tym roku święto to było obchodzone na całym świecie 12 października.

– Jaja to niezwykła żywność: niedroga, trwała, znakomicie opakowana przez naturę i wielofunkcyjna, używana w najbardziej wyśmienitych przepisach, prosta w gotowaniu. Jaja są najprostszym kompletnym pokarmem, niezwykle pożywnym i tak uniwersalnym, że można z nich przyrządzać zarówno szybkie posiłki, jak i wykwintne dania. Nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału. Jajko ma wszystkie potrzebne do życia substancje i dlatego dietetycy uznają je za wzorcowy produkt żywnościowy – informuje Krajowa Rada Producentów Drobiu i Pasz.

W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia jaja zostały umieszczone w tej samej grupie produktów, co ryby i nasiona strączkowe. Dlatego jak zaznacza KIPDIP nie może ich więc zabraknąć przede wszystkim w codziennym menu dzieci, kobiet ciężarnych, matek karmiących piersią czy osób starszych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1–2 jaj dziennie. Jaja to produkt wręcz idealny, rzadko który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. Jajo jest bombą witaminową i mineralną, zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Konsumenci powinni być świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i włączać jaja do codziennej diety.

Polacy lubią jajka i spożywają ich sporo – ponad 140 szt. na głowę rocznie. Ale daleko nam do konsumpcji takich nacji jak Japończycy czy Żydzi (ok. 400 jaj na osobę), Niemal wszystkie spożywane dziś w Polsce jaja pochodzą z polskich ferm. Import to zaledwie 3-4%.

Podstawowym kryterium jakości jaj jest ich świeżość, dlatego im mają dłuższy termin przydatności do spożycia, tym lepiej. Informują o tym oznaczenia na opakowaniach zbiorczych. Wszystkie inne kryteria jak kolor skorupki czy system chowu z naukowego punktu widzenia nie mają znaczenia. Łatwo dziś o identyfikację fermy za sprawą obowiązkowych oznaczeń. System oznakowań wymagany przepisami wygląda następująco: Obowiązkowe oznaczenia na jajach klasy A przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji (innych nie powinno być w sprzedaży detalicznej): system klatkowy – oznaczenie na skorupie numerem 3,system ściółkowy – oznaczenie na skorupie numerem 2,system wolny wybieg – oznaczenie na skorupie numerem 1,produkcja ekologiczna – oznaczenie na skorupie numerem 0.

Źródło: kipdip