Światowe ceny żywności stale w dół

Jak się stary rok zakończył, tak i nowy rozpoczął… Przynajmniej w kwestii światowych cen żywności. Bo te w 2014 roku systematycznie spadały, aby w grudniu uzyskać najniższy od 4 lat pułap. W styczniu nic się nie zmieniło – indeks cen żywności FAO stracił 2%.

W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 10%. Obecnie żywność jest najtańsza od 4 lat. Indeks zbóż spadł o 4% (skutek silnie taniejącej pszenicy), olejów o 3% (słaby popyt importowy prowadził do przecen oleju sojowego i palmowego), a mięsa o 2% (w dużej mierze skutek kursu wymiany dolara i euro oraz wysokiej podaży wieprzowiny na eksport).

Ceny produktów mleczarskich z kolei nie zmieniły się (spadki cen serów i odtłuszczonego mleka w proszku zrównoważyły wzrosty masła, przy stabilnym poziomie pełnotłustego mleka). Z kolei indeks cukru FAO był stabilny. Mniejszą podaż z Brazylii równoważy większą dostępność cukru w Azji i Europie oraz niższy popyt importowy spowodowany wysokimi zapasami. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 2%.
Renata Struzik, za: FAMMU/FAPA