Susza w uprawach. Jak złagodzić jej skutki?

Aktualnie susza nie występuje w całym kraju. Niemniej po okresie większych opadów przychodzi okres z ich niedoborem, co prowadzi do deficytu wody, zahamowania wzrostu i przyśpieszonego rozwoju roślin, a w następstwie spadku plonu i jego jakości.

Nadmierne przesuszenie gleby utrudnia też rozrost korzeni, szczególnie na glebach zwięzłych, co przekłada się na gorszą dostępność pokarmów i wody. Ulegają  one charakterystycznym spękaniom, co dodatkowo przesusza glebę i  uszkadza korzenie. Susza jest jednak szczególnie groźna na glebach lekkich, gdzie niedobory wody powodowane są zarówno jej szybkim przesiąkiem, jak też utrudnionym podsiąkiem z głębszych warstw.

Szczegółowych recept na suszę (poza kosztownym nawadnianiem)  nie ma, można jedynie łagodzić jej negatywne skutki.

Gleby żyzne lepiej magazynują i zaopatrują rośliny w wodę

Ponad 60 proc. gleb Polski wykazuje zbyt duże zakwaszenie, niską zawartość materii organicznej, a przy tym (gleby lekkie) niewielką zawartość frakcji ilastej. Prowadzi to do dużej przepuszczalności wodnej tych gleb.

By zapewnić lepsze zaopatrzenie roślin w wodę, należy dążyć do:

  •  uzyskania optymalnego odczynu (pH) i zasobności w składniki pokarmowe,
  •  uzyskania w miarę wysokiej zawartości związków próchnicznych,
  •  uzyskania i utrwalenia gruzełkowatej struktury.

Najwięcej wody gromadzi próchnica

Próchnica, a zwłaszcza jej główny składnik – kwasy humusowe oraz odpowiedni odczyn kształtują pożądaną strukturę gruzełkowatą gleb mineralnych, dzięki czemu optymalizują ich stosunki powietrzno-wodne.

Związki próchniczne gromadzą bowiem 3-5 krotnie więcej wody  dostępnej dla roślin, niż same ważą. Próchnica tworzona jest z wnoszonych nawozów i odpadów organicznych w postaci obornika, gnojowicy, kompostów, nawozów zielonych oraz resztek pożniwnych i ubocznych. W największym stopniu wzbogaca glebę w substancję organiczną obornik, tylko w nieco mniejszym liście buraków oraz uprawiane w wieloletniej monokulturze trawy i bobowate drobnonasienne.

Korzystnie oddziałują także rośliny strączkowe uprawiane na nasiona, zaś w mniejszym międzyplony. Niemniej przy ich udanej uprawie, poprawiają w znaczącym stopniu właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleb..

Na ogół zubażają glebę w substancję organiczną warzywa, w tym ziemniaki oraz kukurydza zbierana na kiszonkę, a także (przy zbiorze z pola słomy) zboża.

Wpływ rolnika w tworzeniu gleby dobrze magazynującej wodę

Powinien się przejawiać poprzez racjonalne nawożenie organiczne i mineralne, w tym wapnowanie, szerszy asortyment uprawianych roślin, w tym wieloletnich oraz niektóre zabiegi uprawowe.

Dotyczą one m.in. długotrwałego utrzymywania powierzchni gleby pod różnego rodzaju okrywami, w postaci międzyplonów lub resztek pożniwnych, wymieszanych (lub nie) z wierzchnią warstwą gleby ingerencji pługa.

Dzięki temu wzrasta w glebie, zwłaszcza w jej wierzchniej warstwie zawartość materii organicznej, a w efekcie jej żyzność. Mniejsze są wówczas straty wody i nakłady na jej uprawę, a także erozja wodna i wietrzna.

W tym celu należy ograniczać liczbę zabiegów, zwłaszcza głębiej wykonywanych, do niezbędnego minimum. Każda głębsza uprawa, zwłaszcza orka, przerywa wprawdzie podsiąk wody i jej straty z głębszych warstw, ale jednocześnie przesusza wyoraną skibę. Wyjątkiem jest orka przedzimowa, która sprzyja gromadzeniu wody z opadów zimowych.

Dlatego po zbiorach zbóż i rzepaku, wskazane jest w miarę szybkie wykonanie płytkiej podorywki lub innego zabiegu, by wymieszać pociętą słomy z wierzchnią warstwą gleby, ułatwić kiełkowanie chwastów i samosiewów oraz przerwać podsiąk i parowanie wody z głębszych warstw.

Wysiewaj formy ozime i stosuj preparaty

W naszych warunkach klimatycznych, na ogół lepsze wyniki, uzyskuje się z uprawy zbóż ozimych. Powodem jest większa wrażliwość form jarych na występujące w okresie wiosenno-letnim susze, dlatego należy je w miarę wcześnie siać, by wykorzystać wilgoć zimową.

Nawozy P-K oraz częściowo Mg i S pod jare formy zbóż, lepiej wysiać pod orkę zimową lub  międzyplon. Wiosenny wysiew powoduje  dodatkowe przesuszenie gleby i niewielkie wykorzystanie przez rośliny, zwłaszcza P.

W ofercie znajdują się też specjalistyczne preparaty poprawiające właściwości fizyczne (w tym wodne), chemiczne i biologiczne gleb, np.: Akra Kombi, Humac Agro, Humus Active, Petro 330 ST bio, PRP Sol, Solactiv Evo, Rosahumus.

Jak wynika z badań, po 2-3 letnim okresie ich stosowania, można liczyć  na poprawę żyzności gleb i wzrost plonów. Preparaty te zawierają z reguły kwasy humusowe, czyli główny składnik próchnicy glebowej, niekiedy także zeolit, krzemionkę oraz składniki pokarmowe.

Po wniesieniu do gleby oddziałują próchnico- i strukturo twórczo, a przy tym stabilizują na pożądanym poziomie odczyn gleby. Pomocne w gospodarce wodnej mogą też być hydrożele, chłonące duże ilości wody w okresie jej nadmiaru i oddające roślinom podczas niedoboru.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI