Sumi-Agro proponuje “System Uprawy Rzepaku”

W Polsce uprawia się znacząco ponad 700 tys. ha rzepaku. Obok zbóż,kukurydzy i buraków cukrowych jest jedną z najważniejszych upraw. O jego popularności wśród plantatorów decydują nie tylko względy ekonomiczne, ale także duża wartość przedplonowi tej uprawy.

W Polsce uprawia się znacząco ponad 700 tys. ha rzepaku. Obok zbóż,kukurydzy i buraków cukrowych jest jedną z najważniejszych upraw. O jego popularności wśród plantatorów decydują nie tylko względy ekonomiczne, ale także duża wartość przedplonowi tej uprawy. Rzepak wpływa dodatnio na strukturę gleby. Posiadając bardzo silny system korzeniowy, którym głęboko spulchnia glebę, pobiera składniki pokarmowe z głębszych jej warstw i wbudowuje w swoje tkanki. Duż ich część zostaje później na polu w postaci resztek pożniwnych, wzbogacając glebę w próchnicę. Rzepak, pozostając na polu od wschodów, aż do zbioru, przez niemal cały rok, chroni glebę przed erozją. Zatem uprawa tej rośliny, wpływa korzystnie zarówno na strukturę, jak i na żyzność gleby. Rzepak jest rośliną, która dzięki technologii uprawy podobnej do stosowanej w zbożach, pozwala niewielkim kosztem uniknąć monokultury zbożowej i prowadzić w gospodarstwie uproszczony płodozmian, tak ważny dla zdrowotności pól i plonowania roślin. Wymienione wcześniej cechy rzepaku, opłacalność jego uprawy oraz rosnące zapotrzebowanie na nasiona, również w kontekście biopaliw, sprawiają, że uprawa ta cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a jej areał rośnie znacząco z roku na rok. Sumi-Agro Poland proponuje producentom rzepaku – sprawdzony w praktyce, bo funkcjonujący już od kilku lat na naszym rynku – System Uprawy Rzepaku. Obejmuje on: nasiona rzepaku, zaprawy nasienne, nawozy donasienne i dolistne, środki chwastobójcze, owadobójcze i grzybobójcze. Jednym z elementów tego systemu, który w sposób wyraźny może wpłynąć na wzrost plonowania są nasiona mieszańcowe (hybrydowe) rzepaku. Jest to szczególnie ważny element, związany z potrzebą intensyfikacji uprawy w okresie rosnącego zapotrzebowania na rzepak w UE i na świecie oraz związanej z tym ekspansji uprawy rzepaku, również na stanowiska słabsze.

Dlaczego hybrydy…
– wyższy plon nasion:W badaniach prowadzonych w Niemczech w latach 1996-2004 hybrydy plonowały w zależności od roku od 2 do 5 dt/ha lepiej od odmian populacyjnych (BSA 1996-2004). Wg wieloletnich badań COBORU (2000-2006), odmiany mieszańcowe plonują od kilku do kilkunastu procent powyżej wzorca, w zależności od właściwości odmiany i warunków klimatyczno-glebowych. Badania rejestracyjne UKZUK Czechy wykazały, że plonowanie mieszańców może być wyższe w optymalnych warunkach, nawet aż do 30% w porównaniu do wzorca.
– wyższy plon tłuszczu
Z uwagi na wyższy plon nasion uzyskiwany w uprawie hybryd i wyższy poziom zaolejenia, uzyskiwany plon tłuszczu jest średnio o kilkanaście procent wyższy od wzorca. W Niemczech firmy skupowe od lat dopłacają rolnikom za rzepak o zaolejeniu wyższym niż 40%, oferując za każdy dodatkowy 1% kwotę w wysokości 1,5% ceny bazowej. W roku ubiegłym podobny system dopłat za wyższe zaolejenie wprowadzony został przez niektóre podmioty skupowe w Polsce.
– szybszy rozwój początkowy
Z powodu szybkiego rozwoju początkowego roślin mieszańcowych rzepaku, ich lepszego ukorzenienia się, a w konsekwencji tego lepszego wykorzystania przez nie wody i składników pokarmowych już na starcie, nadają się one na opóźnione siewy dużo bardziej niż odmiany liniowe. Wieloletnie badania niemieckie (BSA 1996-2004) wykazały, że w przypadku odmian mieszańcowych, redukcja plonu w warunkach opóźnionego i późnego siewu jest średnio do ok. 20% mniejsza niż w przypadku odmian populacyjnych, w zależności od roku, odmiany i warunków pogodowo-glebowych.
– głębszy i lepiej rozwinięty system korzeniowy
Odmiany mieszańcowe mają głębszy i lepiej rozwinięty system korzeniowy, przez co intensywniej pobierają wodę z gleby i lepiej radzą sobie w warunkach suszy i okresowych niedoborów wody. Ich zdolność pompowania wody z gleby jest znacząco wyższa, niż w przypadku odmian populacyjnych.
– pewniejsze plonowanie rzepaku na glebach słabych
Również na stanowiskach lekkich, gorzej nadających się pod uprawę rzepaku i o ograniczonej dostępności wody i składników pokarmowych, udaje się odmianom hybrydowym dobrze ukorzenić i rozkrzewić, a ich silnie wykształcony system korzeniowy pozwala lepiej korzystać z wody oraz podnosi zdolność przyswajania azotu. W efekcie tego rośliny te osiągają wyższą zdolność jego pobierania niż w przypadku odmian populacyjnych.
– silniejszy rozwój roślin, więcej produktywnych rozgałęzień
Odmiany hybrydowe, także w przypadku niższej gęstości łanu, przekonują do siebie silnym rozwojem poszczególnych roślin i wysoką skłonnością do tworzenia produktywnych rozgałęzień.
– lepsza mrozoodporność i zimotrwałość, większa zdolność do regeneracji
Odmiany mieszańcowe charakteryzują się lepszą mrozoodpornością i zimotrwałością oraz większą zdolnością do regeneracji uszkodzeń.

Dlaczego Betty…
– odmiana hybrydowa zarejestrowana w Polsce w 2006 roku (mieszaniec zrestorowany podwójnie ulepszony systemu OGURA)
– bardzo wysoki potencjał plonowania 115% wzorca (badania rejestracyjne COBORU 2004-2005) 111% wzorca (COBORU, wielolecie 2004-2006*) w tym:116% wzorca – region północny (najlepszy wynik ze wszystkich hybryd**) 112% wzorca – region zachodni (4 wynik wśród hybryd**) 110% wzorca – region południowy (4 wynik wśród hybryd**) * rok nietypowy, bardzo suchy i gorący, ** na 19 zarejestrowanych w Polsce odmian mieszańcowych
– bardzo wysoki plon tłuszczu 117% wzorca (badania rejestracyjne COBORU 2004-2005), 113,5% wzorca (COBORU, wielolecie 2004-2006)
– wysoka zawartość tłuszczu w nasionach 46,6% s.m. nasion (badania rejestracyjne COBORU 2004-2005), 47% s.m. nasion (COBORU, wielolecie 2004-2006)
– mała podatność na choroby (zgniliznę twardzikową, cylindrosporiozę, suchą zgniliznę i średnia podatność na czerń krzyżowych
– duża skłonność do tworzenia produktywnych rozgałęzień (10-12/roślinę)
– doskonała jakość materiału siewnego, nasiona zaprawione przed szkodnikami i patogenami grzybowymi zaprawą Cruiser OSR 322 FS.
Reasumując:
Betty to odmiana o bardzo wysokim potencjale plonowania i bardzo dużym zaolejeniu, dobrym wigorze jesiennym, dobrej mrozoodporności i zimotrwałości, mało podatna na choroby grzybowe, dość wcześnie rozpoczynająca wegetację na wiosnę, o średnio wczesnej dojrzałości przedzbiorczej. Jej szczególną cechą fizjologiczną jest duża skłonność do tworzenia produktywnych rozgałęzień bocznych (8-10/roślinę). Betty jest odmianą zarejestrowaną w Polsce i znajduje się na liście Referencyjnej Z.T. KRUSZWICA S.A.

źródło:Sumi-Agro Poland<opr. MS

N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności