Sudowia łączy się z Laktopolem

0
692

Prezes UOKiK wydała zgodę na utworzenie wspólnego przedsiębiorcy przez Spółdzielnię Mleczarską Sudowia oraz Laktopol. Nowo utworzona spółka ma nosić nazwę Sudowia-Laktopol. Obie firmy działają w branży mleczarskiej.

Spółdzielnia Mleczarska Sudowia” w Suwałkach jest producentem szerokiej gamy produktów, przede wszystkim serów, napojów mlecznych UHT i masła. Specjalizuje się w wytwarzaniu serów twardych, głównie typu holenderskiego, takich jak: gouda, edamski, suwalski, warmiński, morski, podlaski i piwny typu parmezan. Od czerwca 2004 r., jako jedyny zakład w kraju, produkuje mleko “O!” – mleko UHT z dodatkiem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 i witamin A, C i E. Spółdzielnia jest też producentem mleka ekologicznego pasteryzowanego i twarogu ekologicznego otrzymywanych z mleka surowego pochodzącego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.

PPHU Laktopol Sp. z o.o. to czołowy producent suszonych produktów mlecznych. W 2008 roku uruchomiła w Suwałkach nowoczesną proszkownię, która pozwala na uzyskanie nowej jakości proszków mlecznych. Stosowany trójstopniowy system suszenia zapewnia, że proszek posiada najwyższą jakość fizyko-chemiczną – ma ustabilizowaną wilgotność, wysoki ciężar nasypowy, minimalną ilość powietrza zamkniętą w produkcie, 100% rozpuszczalność. Te właściwości eliminują procesy denaturacji białek i krystalizacji laktozy, czego wynikiem może być zbrylanie się, twardnienie i brązowienie proszków.