Substancje szkodliwe i pestycydy w ogrodnictwie

0
540

Komisja Europejska wprowadziła kolejne zmiany w dopuszczalnych zawartościach substancji szkodliwych i pozostałości pestycydów w produktach rolnych, w tym także i ogrodniczych. Rozporządzenie dotyczy dwóch substancji – azoksystrobiny oraz fludioksomilu. Maksymalna, dopuszczona pozostałość azoksystrobiny w zależności od rodzaju produktów ogrodnictwa będzie wynosiła od 0,05 mg/kg do 5 mg/kg.

Dla owoców cytrusowych, fasoli, karczochów poziom azoksystrobiny wyniesie 1 mg/kg, dla kapusty pekińskiej – 5 mg/kg dla jeżyn, malin i sałat 3 mg/kg, dla winogron, truskawek, bananów, pomidorów, papryki, dymki oraz porów – 2 mg/kg, dla orzechów 0,1 mg/kg dla wybranych owoców tropikalnych, cykorii, grochu, i kalarepy – 0,2 mg/kg, dla selera i kapusty 0,3 mg/kg i dla pozostałych produktów ogrodnictwa odpowiednio po 0,05 mg/kg.

W przypadku fludioksomilu dopuszczalna, maksymalna zawartość pozostałości będzie wynosiła od 0,05 mg/kg do nawet 20 mg/kg dla owoców kiwi i 10 mg/kg jedynie w przypadku grapefruitów i sałat. Dla pozostałych owoców cytrusowych przewidziano wielkość 7 mg/kg. Po 5 mg/kg dla jabłek, gruszek oraz owoców pestkowych, a także jeżyn i malin, po 3 mg/kg dla truskawek, porzeczek i agrestu, granatów, po 2 mg/kg dla winogron, po 1 mg/kg dla ziemniaków, pomidorów, bakłażanów, ogórków, cukinii fasoli, po 0,5 mg/kg dla korniszonów, po 0,2 mg/kg dla grochu i reszta produktów ogrodnictwa po 0,05 mg/kg.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności