Strusie jajo na wielkanocnym stole…

Jaja są symbolem odradzającego się życia na wiosnę. Taką też spełniają rolę na wielkanocnym stole. Najpopularniejszymi są jaja kurze, rzadziej spotykane to kacze, gęsie, perlicze lub przepiórcze. Dziś proponujemy inne, największe.

W poszukiwaniu największego jaja na świecie nie musimy udawać się do Afryki lub Australii. Strusie jaja – bo o nich tu mowa – od kilku już lat, co jakiś czas pojawiają się w polskich hipermarketach lub też sklepach ze zdrową żywnością. Najłatwiej nabyć je na fermie strusiej, których w naszym kraju prosperuje ok. 150. Utrzymywanych jest na nich ok. 12-14 tys. strusi. Pomimo sporej ilości ferm, większość z nich jest mała i posiada do 15 ptaków.

Struś afrykański jest największym żyjącym ptakiem świata. Wysokość samców może dochodzić do 3 metrów, a masa ciała przekracza nawet 150 kg. Znoszone przez strusia jaja mogą osiągać masę 1,5-1,65 kg, zaś twarda skorupka grubość 2-3 mm. Jest ona 10-krotnie grubsza od skorupki jaja kurzego. Okres nieśności, w którym samica znosi rocznie około 40 jaj trwa w Europie od marca do września.

Jajo strusia odpowiada 20-25 sztukom dużych jaj kurzych. Pod względem zawartości cholesterolu zajmuje miejsce pośrednie. Warto podkreślić stosunkowo duży udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (tab.1).

Tab.1.Średnia zawartość wybranych składników odżywczych w jajach strusich i kurzych.

Składnik

Struś

Kura

Cholesterol (% sumy przyjętej za 100)

Witamina A (mcg)

Kwas foliowy (mg)

Wapń (mg)

Magnez (mg)

Cynk (mg)

Żelazo (mg)

Kwasy tłuszczowe (%sumy kwasów):

nasycone

nienasycone

jednonienasycone

wielonienasycone

1,98

5,79

48

64,7

13,9

1,3

2,5

43,7

56,3

38,6

17,7

1,5-1,9

6,15

30

58,5

12,4

1,5

2,3

34-40

60-66

46-53

4,1-17

Przed Wielkanocą strusie jaja znikają z ferm jak ciepłe bułeczki – przede wszystkim na pisankowe prezenty. O ile kiedyś hodowcy nastawiali się na sprzedaż piór, które były cenniejsze od złota, o tyle dziś w cenie są szczególnie strusie jaja. Ich cena to 40-80 zł za sztukę, sama zaś wydmuszka, nadająca się na pisankowy wyrób to koszt 30-40 zł.

Jajo strusie, tak jak i jaja kurze czy gęsie ma szerokie zastosowanie kulinarne. Można z niego przygotować jajecznice, omlety, jaja na twardo, jajka na miękko, faszerowane, ponadto nadaje się do ciast i innych wypieków. Ugotowanie jaja strusiego na miękko trwa 45 minut, zaś na twardo ok. 2,5 godziny. Jajecznicą z jaja strusiego można nakarmić od 8 do 10 osób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności