Stoczek obchodzi 40. urodziny

0
417

Stoczek, jeden z czołowych producentów dań gotowych w Polsce, obchodzi 40. urodziny. Firma, pochodząca ze Stoczka Łukowskiego, jest pierwszą, która wprowadziła produkty tej kategorii na polski rynek. Od 1969 roku Spółka produkuje wyroby na bazie przepisów tradycyjnej, staropolskiej kuchni przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych składników. Obecnie zatrudnia blisko 100 osób.

Historia Spółki sięga 1965 roku, kiedy to w ramach rozwoju regionu i tworzenia miejsc pracy dla mieszkańców Stoczka Łukowskiego powołano do życia Przedsiębiorstwo Przemysłu Terenowego Stoczek. W 1969 roku przekształcono je w Wytwórnię Konserw i Mrożonek Państwowego Przemysłu Terenowego Stoczek. W 1972 roku zakład zatrudniał 237 osoby – głównie kobiety. Już wówczas sztandarowymi produktami firmy były potrawy znane z domowej, polskiej, tradycyjnej kuchni tj. bigos, gołąbki w sosie pomidorowym, kiełbasa z kapustą czy klopsiki w sosie koperkowym oraz kompoty, marynaty i konserwy mięsne.
W latach 70. i 80. Stoczek był częścią kombinatu Lubelskie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego oraz Kombinatu Przemysłowo-Rolnego Fructopol w Lublinie. W 1990 r., po zmianach ustrojowych w Polsce, rozpoczął się proces prywatyzacji firmy, która w 1998 r. przekształciła się w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, pod nazwą Stoczek Sp. z o.o. W latach 2000-2002 przeprowadzono kompleksową modernizację zakładu, wdrożono nowoczesne programy jakościowe i sanitarno – weterynaryjne, pozwalające na działalność zgodnie z najwyższymi, międzynarodowymi standardami systemów jakości i bezpieczeństwa produktu. Spółka posiada certyfikaty IFS i BRC. Wszystkie produkty marki Stoczek wytwarzane są zgodnie z systemem jakości HACCP i pod ścisłym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii. Firma uzyskała też uprawnienia eksportowe na rynki UE, dzięki której jej produkty dostępne są na półkach sklepów w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii i Szwecji.
Dania gotowe marki Stoczek już od 40 lat produkowane są na bazie przepisów tradycyjnej, staropolskiej kuchni. Cieszą się dużym zaufaniem Polaków, bo do ich produkcji wykorzystujemy wyłącznie naturalne składniki, bez konserwantów i ulepszaczy smaku. Ugruntowana pozycja na rynku pozwala nam na szybki rozwój. Najbardziej optymistyczne prognozy branżowe szacują, iż w ciągu najbliższych czterech lat wartość krajowego rynku w tym segmencie wzrośnie nawet do miliarda złotych rocznie” – mówi Beata Elert, Prezes Stoczek Sp. z o.o.
W kwietniu 2007 roku Stoczek stał się częścią grupy kapitałowej budowanej wokół spółki Makarony Polskie S.A., notowanej na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Obecnie w ofercie Spółki znajdują się dania gotowe, konserwy warzywno-mięsne, sosy i dżemy. W 2009 r. produkty firmy zostały wyróżnione godłem “Teraz Polska”.”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności