Polskie Stowarzyszenia Producentów Oleju zaprasza na konferencję 21 listopada br. Co w programie?
Konferencja poświęcona jest zagadnieniom stosowania pasz rzepakowych w polskiej hodowli. Celem tegorocznej, VIII edycji, jest budowanie świadomości wśród hodowców trzody chlewnej na temat walorów białkowych komponentów paszowych z rzepaku oraz możliwości ich szerszego zastosowania w gospodarstwach trzodowych.
Program konferencji
Między godziną 9:00, a 10:00 zaplanowana jest rejestracja uczestników.
- 10:00 – 10:20 – oficjalnie otwarcie z udziałem Mariusza Szeliga, Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, Juliusza Młodeckiego, Prezesa Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych oraz Zbigniewa Stajkowskiego, Wiceprezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
- 10:20 – 10:40 – Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie – Adam Stępień, Dyrektor Generalny, PSPO.
- 10:40 – 11:20 – Jak śruta rzepakowa sprawdza się w mieszankach dla prosiąt i warchlaków – dr hab. Anita Zaworska- Zakrzewska, UP w Poznaniu.
- 11:20 – 11:50 – Praktyczne i ekonomiczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w produkcji świń – dr inż. Tomasz Schwarz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
- 12:30 – 13:00 – Śruta rzepakowa w żywieniu tuczników – wyniki doświadczenia – dr hab. Anita Zaworska- Zakrzewska, UP w Poznaniu.
- 13:00 – 13:20 – Śruta rzepakowa z perspektywy producenta pasz – dr Arkadiusz Michalak, Wytwórnia Pasz “Lira” Sp. z o.o.
- Debata.
Konferencja odbędzie się w Prusimiu (hotel „Olandia”)