Patrząc na rynek bydła mięsnego z perspektywy ostatnich tygodni można odnieść wrażenie, w sumie bardzo słuszne, że dzieje się na nim bardzo niewiele. Zmiany są nader symboliczne, a oczekiwania chociażby analityków nieco rozbieżne. Jak zatem wyglądają ceny bydła mięsnego na dzień 20.06.2024?
Dane MRiRW pokazują, że krajowe ceny zakupu żywca wołowego utrzymują się nadal na dość stabilnym poziomie, a w dniach 3-9 czerwca 2024 r. za bydło rzeźne dostawcy uzyskiwali przeciętnie 10,05 zł/kg wobec 10.01 zł/kg tydzień wcześniej, czyli cena była o 0,5 proc. wyższa niż przed miesiącem, ale o 3,3 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2023 r. W dniach 3-9 czerwca 2024 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 10,87 zł/kg, za krowy 8,31 zł/kg, a za jałówki 10,49 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,77 zł/kg, za krowy w klasie R 18,57 zł/kg, a za jałówki 20,86 zł/kg.
Pokazuje to, że sytuacja jest cały czas dobra, ale np. analitycy Credit Agricole w swoim ostatnim raporcie AGROmapa twierdzą, że utrzymanie cen na obecnych poziomach może być niewykonalne ze względu na to, że opłacalność chowu jest w tej chwili wysoka, a wraz z potencjalną odbudową pogłowia w UE i w Polsce ceny płacone hodowcom mogą zacząć spadać.
Z drugiej zaś strony na rynek dotarły niedawno informacje o tym, że po wielu miesiącach negocjacji dojdzie do zniesienia barier dla francuskiej i irlandzkiej wołowiny w handlu z Koreą. To perspektywiczny kierunek, który może pomóc zagospodarować część europejskich nadwyżek mięsa a tym samym stabilizować ceny.
Ceny na dzień 20.06.24 na podstawie ankiety telefonicznej:
W przypadku skupu w wadze żywej obowiązują następujące ceny:
– byki 8,8 – 13,5 zł netto/kg
– jałówki 7 -13 zł netto/kg
– krowy 4,5 – 10 zł netto/kg
Za wagę bitą ciepłą WBC skupujący oferują następujące stawki
– byki 18,2 – 22 zł netto/kg
– jałówki 17 – 21,5 zł netto/kg
– krowy 13- 19,8 zł netto/ kg
Górne widełki cenowe obowiązują przy dostawach powyżej 10 sztuk i dotyczą bydła ras typowo mięsnych.