fbpx
Strona głównaPozostałeStabilizacja cen na rynku trzody chlewnej

Stabilizacja cen na rynku trzody chlewnej

Na unijnym rynku trzody chlewnej od początku bieżącego miesiąca obserwuje się stopniową stabilizację średnich cen skupu na poziomie przekraczającym nieznacznie130 EUR/100 kg. Wyhamowanie spadkowej tendencji może być częściowo efektem wprowadzenia (od 29 października br.) mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego – uważają ekonomiści z Banku BGŻ.

Do połowy listopada br. liczba złożonych wniosków objęła w sumie 66,7 tys. t produktów,z czego ponad 12,24 tys. t dotyczy wniosków złożonychw Danii, nieco mniej – 11,5 tys. t w Hiszpanii, podobnie we Włoszech (ok. 11,3 tys. t). W Niemczech i we Francji złoone wnioski wyniosły odpowiednio 9,42 tys. t oraz 5,5 tys. t, w Polsce zaś – 5,8 tys. t (stan na 22.XI). Koszty przechowywania 100 tys. t mi˛esa wieprzowego w okresie 3/5 miescy wynoszą ok. 40 mln EUR.

opr. MS
wrp.pl
źródło: Agro Tydzień – BGŻ.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.