Na unijnym rynku trzody chlewnej od początku bieżącego miesiąca obserwuje się stopniową stabilizację średnich cen skupu na poziomie przekraczającym nieznacznie130 EUR/100 kg. Wyhamowanie spadkowej tendencji może być częściowo efektem wprowadzenia (od 29 października br.) mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego – uważają ekonomiści z Banku BGŻ.
Do połowy listopada br. liczba złożonych wniosków objęła w sumie 66,7 tys. t produktów,z czego ponad 12,24 tys. t dotyczy wniosków złożonychw Danii, nieco mniej – 11,5 tys. t w Hiszpanii, podobnie we Włoszech (ok. 11,3 tys. t). W Niemczech i we Francji złoone wnioski wyniosły odpowiednio 9,42 tys. t oraz 5,5 tys. t, w Polsce zaś – 5,8 tys. t (stan na 22.XI). Koszty przechowywania 100 tys. t mi˛esa wieprzowego w okresie 3/5 miescy wynoszą ok. 40 mln EUR.
opr. MS
wrp.pl
źródło: Agro Tydzień – BGŻ.